Menekültekkel teli keresztény templomot bombáztak le a zsidók – de persze ez is a palesztinok hibája

Egy gázai templomnál menedéket kereső emberek közül sokan meghaltak, mások pedig megsebesültek, amikor az épületet izraeli támadás érte – közölte csütörtökön a Hamász-kormány belügyminisztériuma.

Kövesd Telegram csatornánkat

Folyamatosan frissítjük
a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A tájékoztatás szerint a Szent Porfíriosz görög ortodox templomot ért támadásnak “nagyszámú mártírja és sebesültje” van. Az izraeli hadsereg pénteken elismerte, hogy előző nap légitámadást hajtott végre a térségben. “Korábban (csütörtökön) az Izraeli Védelmi Erők vadászgépei megtámadták a Hamász egyik parancsnoki és irányító központját” – mondta az izraeli hadsereg szóvivője. Ezt a központot “Izrael elleni támadások végrehajtására használták” – tette hozzá.

Hangsúlyozta viszont, hogy “a Hamász szándékosan civilek által lakott területeken alakít ki állásokat, és a Gázai övezet lakóit élő pajzsként használja”, megismételte egyúttal Izrael kérését, hogy ürítsék ki a Gázai övezet északi részét. Szemtanúk szerint a légitámadás megrongálta a templom homlokzatát, és egy szomszédos épület összeomlott. Elmondásuk szerint a sérültek közül sokakat kórházba szállítottak.

A jeruzsálemi ortodox patriarkátus “a lehető leghatározottabban elítéli a gázavárosi templomkomplexumát ért izraeli légicsapást” – olvasható hivatalos egyházi honlapon megjelent közleményében. A patriarkátus hangsúlyozza, hogy olyan támadások, amelyek egyházak és intézményeik, illetve az általuk nyújtott menedékhelyek ellen irányulnak, háborús bűncselekménynek minősülnek, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. A Szent Porfíriosz, amely az egyik legrégebbi, még működő templom a palesztin területen, egy minaret mellett, a régi Gáza történelmi negyedében található. A hely nem messze található az al-Ahli kórháztól, ahol kedd este egy robbanás 471 ember halálát okozta a Hamász hatóságai szerint. A palesztin egészségügyi minisztérium pénteken közölte, hogy 13 ember meghalt, köztük öt gyermek, miután az izraeli erők előző nap rajtaütöttek egy palesztin menekülttáboron a megszállt Ciszjordániában. A támadás a Núr as-Sámsz településen lévő menekülttáborban történt, Túl-Karm város közelében.

18 keresztény áldozat

A gázai kormány hivatala szerint 18 keresztény palesztin halt meg a Gázai övezetben található Szent Porphyrus-templomot ért éjszakai légicsapásban – írja a The Guardian.

A polgári védelem egyik munkatársa szerint a felsőbb emeleteken tartózkodó két ember túlélte a katasztrófát. Az alsóbb emeleteken lévők meghaltak, és még mindig a romok között vannak – tette hozzá.

Gázai egészségügyi tisztviselők szerint legalább 500 muszlim és keresztény keresett menedéket a templomban az izraeli bombázások elől.

A 2,3 millió lakosú Gázában becslések szerint 1000 keresztény él, akiknek többsége görög ortodox.

(MTI nyomán kuruc.info)