Bolgárok még a normalitás pártján

A bolgár legfelsőbb bíróság felmentette Milena Szlavova punkénekesnőt, akit azzal vádoltak, hogy a szófiai pride felvonulásra tett sértő megjegyzéseivel diszkriminálta az LMBTQP közösséget – írja az Euractiv.

Kövesd Telegram csatornánkat

 Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

Szlavova a Facebook-oldalán tett közzé egy posztot még 2021-ben, melyben azt írta, hogy “Biztos, hogy nem támogatom a homoszexuális felvonulásokat! Szegény mi -normális emberek- már fuldoklunk a különböző perverzek pimaszságától és magamutogatásától. És nem kérek bocsánatot a szavaimért”. 

A poszt futótűzként terjedt a közösségi médiában, az énekesnő álláspontját pedig különféle hazafi, normalitáspárti és oroszbarát csoportok adták tovább az üzenetet csatornáikon.

Ezt követően két magánszemély és egy LMBTQP-lobbiszervezet indított pert az énekesnő ellen diszkrimináció miatt. A három legfelsőbb bíró most úgy döntött, hogy Szlavova általános magatartása nem mutatott olyan hátsó szándékot, amellyel megtagadta volna a melegfelvonulások egyes résztvevőinek önrendelkezési jogát. A határozat szerint az énekesnő kijelentése nem arra irányult, hogy egy bizonyos személy méltóságát megsértse a szexuális irányultsága okán.

A bíróság kimondta, hogy Szlavova nem rendelkezik olyan hivatalos közhatalommal, és nem is törekszik annak megszerzésére, amely lehetővé tenné számára, hogy véleményét ráerőltesse a közkapcsolatok szabályozására, beleértve a deviánsfelvonulások megtartását is.

Bulgária Kelet-Európa azon országai közé tartozik, ahol továbbra is viszonylag jól kezelik az LMBTQP helyzetet, bár ott is lenne min javítani.

Bár az Emberi Jogok Európai Bírósága idén kimondta, hogy Bulgáriának el kell ismernie az deviáns párok kapcsolatát, több olyan döntés is született az országban, amelyek további reményt adtak a normalitás mellett állóknak. Ilyen volt az a legfelsőbb bírósági határozat, amely szerint a transznemű emberek többé nem jogosultak arra, hogy az elmebetegségüknek megfelelően megváltoztassák a nemüket a személyi okmányaikban.

Provokáltak és rongáltak az LMBTQP-lobbisták

Iskolai propagandistákat képez hazánkban az LMBTQP-lobbi

(Humenonline nyomán Szent Korona Rádió)