Tűzszünetre szólította fel Palesztinát és Izraelt Szergej Lavrov

Russian Foreign Minister Sergei Lavrov (R) welcomes Arab League Secretary-General Ahmed Aboul Gheit during their meeting in Moscow on October 9, 2023. (Photo by SERGEI ILNITSKY / POOL / AFP)

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter bejelentette, hogy az Izrael és Palesztina közötti konfliktusban Oroszország és az Arab Liga tűzszünetre szólítja fel a két felet. A miniszter ezt Ahmed Abul Geit, az Arab Liga főtitkárának a Moszkvába látogatásakor nyilatkozta.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

“Megerősítettük álláspontunkat, miszerint az erőszak elfogadhatatlan. Mind a Liga, mind az Oroszországi Föderáció párhuzamosan, gyakorlatilag egybehangzóan, minden harci cselekmény, minden erőszak békés beszüntetésére és a tárgyalásokra való áttérésre szólít fel” – mondta Lavrov a közös sajtótájékoztatón.

Az orosz tárcavezető szerint Moszkva az Izrael elleni támadást elítélő nyugati országoktól elvárja, hogy szintén a harci cselekmények leállítására szólítsanak fel. De, mint megjegyezte, az ő álláspontjuk “komoly kérdéseket vet fel”, mert azt hangsúlyozzák, hogy Izraelnek győznie kell.

Lavrov szerint a konfliktus példátlan kiéleződése a régióban azt bizonyítja, hogy a jelenlegi status quo életképtelen, és hogy a közel-keleti helyzet rendezéséhez szükség van a palesztin probléma rendezésére a kétállami formula alapján. Kifogásolta, hogy a nyugati országok részéről ennek érdekében nem történnek erőfeszítések.

A palesztin problémát nem lehet tovább halogatni, és az ENSZ határozatait végre kell hajtani – hangsúlyozta.

“Úgy gondoljuk, hogy itt az Arab Liga kulcsszerepet játszhat a regionális helyzet átfogó javításában, ösztönözve ezeket a folyamatokat, és elősegítve a gyakorlati lépéseket egy olyan palesztin állam létrehozására, amely az ENSZ határozataiban foglaltaknak megfelelően Izrael mellett él, és amellyel biztonságot és normális jószomszédi viszonyt biztosít egymásnak – ez a legmegbízhatóbb módja mindazon problémák megoldásának, amelyek időről időre fellángolnak a világnak ezen a részén”

– tette hozzá az orosz miniszter.

Lavrov szerint Oroszország többször is jelezte, hogy “érdekelt mind Palesztina, mind Izrael biztonságában”, ám az Egyesült Államok igyekszik kisajátítani a közvetítést.

Oroszország mélységes aggodalmának adott hangot amiatt, hogy izraeliek és palesztinok százai haltak meg, és a sebesültek száma több ezerre tehető. Elfogadhatatlannak nevezett minden olyan erőszakot, amely kárt okoz, nők és gyerekek túszul ejtéséhez és békés polgárok halálához vezet, bármelyik oldalon álljanak is.

Ahmed Abul Geit kijelentette, hogy az Arab Liga elutasítja az erőszakot a palesztin-izraeli konfliktus mindkét oldalán, és egyetértéséről biztosította Lavrovot az izraeliek és a palesztinok közötti azonnali tűzszünetre vonatkozó megállapodás “fontosságáról és szükségességéről”.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte: Vlagyimir Putyin orosz elnök jelenleg nem tervezi, hogy felvegye a kapcsolatot Izrael és a Palesztin Hatóság legfelsőbb vezetésével, de szükség esetén ezt gyorsan meg lehetne szervezni.

“Úgy véljük, hogy ezt a helyzetet minél hamarabb békés mederbe kell terelni, mert az erőszak ilyen körének folytatása természetesen a konfliktus további eszkalálódásával és kiterjedésével jár. Ez nagy veszélyt jelent a térségre, ezért rendkívüli aggodalmat kelt”

– hangsúlyozta Peszkov.

Arra a kérdésre, hogy vajon az izraeli helyzet kiéleződése és az Ukrajnának szánt támogatás Izraelnek való esetleges átirányítása befolyásolja-e az Ukrajna ellen folytatott háborút, így felelt: “A különleges hadművelet egy önálló folyamat, egy önálló művelet, amelyet az orosz fegyveres erők a legfőbb főparancsnok utasításainak és a rendelkezésre álló terveknek megfelelően hajtanak végre, ott minden a terv szerint halad. Az izraeli helyzet egészen más ügy”.

“Ha az ukrán náci rezsim részén a harctéren kevesebb lesz a nyugati fegyver, akkor valószínűleg az elnök által kitűzött feladatokat gyorsabban fogják megoldani, de mindenképpen meg fogják oldani őket”

– mondta Lavrov ugyanezzel kapcsolatban.

Az elnöki szóvivő nem bocsátkozott prognózisba azzal kapcsolatban, hogy a konfliktus eszkalálódása hatással lesz-e a Moszkva és a Hamász közötti kapcsolatokra.

“Először ki kell jönni ott a háború forró szakaszából. Amíg ott tart a háború forró szakasza, addig korai lenne bármiről beszélni”

– mondta az erre vonatkozó kérdésre válaszolva.

Az orosz diplomácia vezetője tavaly szeptemberben Moszkvában fogadta Iszmail Haníjét, a Hamász Politikai Hivatalának elnökét. Lavrov akkor a palesztin nemzeti egység mielőbbi helyreállításának fontosságát hangsúlyozta, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet politikai platformján, valamint a palesztin-izraeli konfliktusnak az általánosan elismert nemzetközi jogon nyugvó rendezése szükségességét, amelynek alapját az ENSZ Biztonsági Tanácsa és a Közgyűlés vonatkozó határozatai, valamint az arab békekezdeményezés képezik.

Anatolij Viktorov tel-avivi orosz nagykövet a Rosszija 24 hírtelevíziónak hétfőn azt mondta, hogy az orosz állampolgárok jelenleg egyénileg hagyják el Izraelt, amire egyelőre van lehetőség, de nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a helyzet rosszabbodása esetén Moszkva radikális lépéseket tehet. A misszióvezető szerint hétfő délelőttig nem volt adat arról, hogy a konfliktusnak orosz halálos áldozatai lettek volna.

Korábban Moszkva azt tanácsolta az orosz állampolgároknak, hogy a helyzet stabilizálódásáig ne utazzanak Izraelbe. Lavrov a hétfő sajtótájékoztatón megerősítette, hogy Oroszország kész evakuálni mindazokat, akik ezt igénylik.

Már több mint 140 gázai gyerek meghalt az izraeli támadásokban

Kivégzik az izraeli foglyokat, ha a zsidók nem hagyjak abba a terrorbombázást

(Hirado.hu nyomán Szent Korona Rádió)