Szulejmáni szobra miatt nem volt hajlandó a szaúdi focicsapat pályára lépni

Az ominózus szobor a mártír tábornokról

Az ázsiai Bajnokok Ligája is a csoportkörnél jár, a szaúdi Al-Ittihadnak az iráni Sepahan otthonában volt jelenése. A meccsre 60 ezer néző látogatott ki. Politikai-ideológiai okokból azonban semmit nem láthattak. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A szaúdi csapat ugyanis nem volt hajlandó kijönni a pályára, mégpedig egy mártírra emlékező mellszobor miatt, amit közvetlen a játékoskijárónál helyeztek el. A szobor azt a Kászim Szulejmánit ábrázolja, akit 2020 januárjában amerikaiak gyilkoltak meg egy dróncsapással.

A szélsőséges, antitradicionális iszlámot (vahhábizmus) követő Szaúd-Arábia 2018-ban minősítette terroristának Szulejmánit, akit egyebek mellett a szaúdi olajlétesítmények elleni támadásokért, a jemeni (síita) hútik támogatásáért tettek felelőssé. Az persze más tészta, hogy a szaúdiaknak, és főleg a vahhábizmusnak is jelentős szerepük van az ISIS létrejöttében, melynek következtében az előbbekben említett akciók végrehajtása szükséges volt.

Bár a közelmúltban Irán és Szaúd-Arábia elkezdtek közeledni egymáshoz, és a kapcsolatuk normalizálása is szóba került, utóbbi azonban továbbra is erős szálakkal ragaszkodik a Nyugathoz, főleg az USA-hoz és Izraelhez. Míg Irán – helyesen – magát a sátáni tendenciákat képviselő pólus ellenségének tekinti.

A szaúdi és iráni klubok 2016 óta semleges pályán játszották meccseiket. Szeptemberben Cristiano Ronaldo klubja, az Al-Nassr volt hét éve az első csapat, amelyik iráni területre lépett, a klubot rajongó tömeg fogadta, a meccs akkor rendbontás nélkül lement.

A két állam azóta megegyezett abban, hogy megismétlik a lefújt meccset.

Három éve ölték meg: Az utolsó interjú a mártír Szulejmánival a cionista rezsimmel szembeni harcról

(444 és Middle East Spectator nyomán Szent Korona Rádió)