Szent Korona a hegyoldalon

Húsz éve a Pest vármegyei Sóskút község büszkesége a közeli hegy (pontosabban: domb) oldalában alkotott, sóskúti fehér mészkövekből kirakott Szent Korona-ábrázolás.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A község központjával éppen szemben található és jól látható ez az utcák fölé magasodó meredek domboldal, így lényegében adta magát a lehetőség valamiféle reprezentatív üzenet elhelyezésére. Korábban – vagyis 2003 előtt –, általában az országgyűlési választások időszakában, már raktak ki itt kövekből pártnevet.

Az ezredforduló utáni években azonban sok minden megváltozott, főleg politikai értelemben. Mint ismert, a 2002 áprilisi országgyűlési választásokat a baloldali pártok nyerték meg, és ezt az őszi önkormányzati választásokon a polgármesteri és képviselőtestületi posztok megszerzése követte. A Sóskútat tizenkét évig irányító konzervatív polgármester szintén alulmaradt a megmérettetésen, és teljesen új önkormányzati képviselőtestület alakult. A politikai fordulat miatt csalódott, az országban és a községben lezajlott folyamatokat kedvezőtlennek ítélő helyiek ekkor aktivizálták magukat, és a közéleti vetélkedésnek egy szimbolikus jellegű, látványos és tartós eredménye is született: egy méretarányos, a maga nemében egyedi korona-ábrázolás.

A nemzeti összetartozás jelképe 2003-ban került ki a fűvel borított sóskúti domboldalba, augusztus 19-én, természetesen a másnapi nemzeti ünnep okán. A cél többek között az volt, hogy az ünnepen túlmenően megmutassák, hogy ha egy csapat rendelkezik kreativitással, jó ötlettel és lelkesedéssel, akkor minden anyagi nélkül is képes látványosat és pozitívat alkotni, ami talán elnyeri a falu lakóinak tetszését.

A munkát egy héten át szervezték: sok fotót átnéztek a koronáról, még egy három dimenziós, papírból kihajtogatható koronát is áttanulmányoztak, és tervet készítettek el papíron, előre kirajzolva a különböző méret adatokat. A végrehajtás volt az igazi kihívás, de szerencsére sok segítő akadt. A kb. 20-25 résztvevő reggeltől kora délutánig nagyjából 6000 követ mozgatott meg. Kezdetben két hungarocell tábla (polisztirol lap) jelezte a Szent Korona alsó két csücskét, míg valaki a falu közepéről mobiltelefonon (ritkák voltak még!) jelezte vissza a hegyen lévőknek, hogy a táblák jól látható helyre kerültek. Majd előre elkészített citromsárga cövekeket ütöttek le a korona sok fontos pontjára, melyeket kötelekkel jelöltek ki az előre kiszámított méter és centiméter adatoknak megfelelően. A köveket hordó csoportok megkapták azokat a pontokat, ahová letehették a kupac köveket, hogy ne zavarjanak bele a kirakásba, a „kirakó” csoportok pedig rajzokat kaptak azokról a területekről, amelyeket ők raktak ki.

Végül a 18 méter széles és 16 méter magas mű elkészült, és a kezdeményezésről egy napon belül a Magyar Televízió 1-es csatornája is beszámolt.

A társadalmi elismerést az is jelzi, hogy nagyobb rongálás, erőszakos rombolás nem érte az ábrázolást. Az első évben fordult elő talán egy vagy két alkalommal, hogy kissé összedobálták a keresztet, de a kijavítás után már soha senki nem bántotta.

Utána néhány évig, november 4-i napokon (amikor a szovjet csapatok leverték az 1956-os forradalmat), késő délután 200-300 kismécsest helyeztek el a koronán. Csodálatos látvány volt, ahogy világított az esti sötétségben, mintha lebegne a feketeségben a falu felett…

Tehát a Szent Korona Sóskút ékessége maradt, azonban az időjárás, a természeti körülmények, és a növényzet burjánzása nem kímélte e kuriózumot.

Az ábrázoláson kétszer végeztek nagyobb megújítást: 2018-ben szintén az akkori ellenzék tagjai tisztították ki gépi kaszával a környezetét, a köveket összerakták és fehér mésszel lefújták. 2023. június elején a helyi motorosklub vállalta fel a rendbehozatalt. Ahogy egy közösségi oldalon írták erről: „leporoltunk egy sok éve elkopott és elfeledett Sóskúti látképet. Magunk kedvéért a faluért és Trianon emlékére.” (Vagyis mára a Szent Korona a területi – összetartozás jelképévé is vált.) Az is megjegyzésre érdemes, hogy a közösségi portálon megosztott hír magas tetszésnyilvánítást kapott.

2023.augusztus 20-ával már húsz éve, hogy a Szent Korona nemcsak jelképesen, de fizikai valójával is Sóskút fölé magasodik. Vonalai néha fényesen, néha homályosabban ragyognak, de mindig vannak, akik újra fényessé teszik.

Keresztes Csaba

(Szent Korona Rádió)