Szembeszállt a létrontással az Észt Metodista Egyház: azért léptek ki az UMC-ből, mert az az LMBTQP-lobbit támogatja

Az Észt Metodista Egyház (EMC) kilépett a nemzetközi Egyesült Metodista Egyházból (UMC), mivel nem értett egyet a szervezet LMBTQP-jogokkal kapcsolatos liberális megközelítésével. Az egyház nyíltan felvállalta véleményét, miszerint az aberráltság támogatása ütközik az egyház tanításával.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A közmédiának augusztus 21-én úgy nyilatkozott Robert Čerenkov, az EMC szuperintendense, hogy egy ideje úgy érezték, az UMC olyan úton halad, amely ütközik az egyház általuk értelmezett tanításával, sőt saját szabályaival is. Megerősítette, hogy a szakításra a LMBTQP-jogok miatt történt.

Szerinte az UMC-ben a leglátványosabb tendenciák közé tartozik, hogy elmozdulnak a buziházasság és a homoszexuális papság elfogadása felé. Ez azonban nincs összhangban a Szentírással, amit az UMC szabályai is előírnak.

Hozzátette, hogy fennállnak más nézeteltérések is, többek között a Szentírás értelmezése tekintetében. A Christian Network Europe (CNE) a múlt héten számolt be arról, hogy az UMC észt ága még 2022-ben közölte, hogy ki akar lépni az egyházból.

Az EMC idén június 16-án tartott éves konferenciáján 23 gyülekezet metodista képviselőinek 97 százaléka szavazott az UMC-től való elválás mellett, amely döntés július 1-jén lépett hatályba.

Bár a CNE utalt arra, hogy voltak feszültségek a részben más országok metodista gyülekezeteinek pénzéből épült egyházi ingatlanok körül, ezek a nézeteltérések már megoldódtak. Čerenkov jelezte, hogy ezek mind önkéntes adományok voltak, így az EMC-nek nincsenek adóssága vagy pénzügyi kötelezettsége senki felé.

Az EMK ingatlanjai így továbbra is a kezelésében maradnak, ugyanakkor azokról el kell távolítania a keresztet és a lángot ábrázoló képeket, amelyek az UMC szimbólumai. Ezeket az év végéig használhatják, azt követően saját szimbólummal kell helyettesíteniük, amelynek megtervezése jelenleg is folyamatban van.

Čerenkov hangsúlyozta, hogy a szétválás barátságos és a folyamat zökkenőmentes volt, az észtországi metodisták nem tartják kizártnak, hogy a jövőben együttműködjenek az UMC-vel.

Ezt megerősítette Ringo Ringvee, az észt belügyminisztérium vallási ügyekért felelős osztályának tanácsadója is. Hozzátette, hogy a döntésnek minimális hatása lesz az észtországi vallási életre, mivel az EMC nagyjából ugyanúgy folytatja működését, mint eddig. Az EMC-nek jelenleg országszerte 26 gyülekezete van.

A 2021-es népszámlálás során 1390 ember vallotta magát metodistának Észtországban, így a hívek számát tekintve a 14. helyen áll.

Az LMBTQP-közösség nem mentes a kegyetlen állatságoktól, sőt…

Közeledünk a következő létrontó őrület felé: a pedofíliát mentegeti az LMBTQP-lobbi

(Tények nyomán Szent Korona Rádió)