„Távozz tőlem, Sátán! Soha ne kísérts hiábavalóságokkal!” – A Szent Benedek medálról

Ugyan nem sok szó esik a Katolikus Egyház különféle szentelményeiről, azonban erejük és fontosságuk nem hanyagolhatók el. Ilyen a Szent Benedek medál is, amely segít védekezni a Sátán kísértései ellen. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A Szent Benedek medál a Katolikus Egyház hatékony szentelménye. Egy hatodik századi szerzetes, szent Benedek képe van rajta. Benedeket spirituális bölcsessége és a szerzetesi életforma kialakításában játszott szerepe tette ismertté.

A gazdag szimbolikájú medál részei Szent Benedek életének egy-egy vonatkozását jelenítik meg, vagy sajátos spirituális jelentéssel bírnak.

A National Catholic Register szerint

Mivel Szent Benedeket a gonosz ellen szokták segítségül hívni, medálját is különösen hatékonynak tartják az ellen. Ez az az érem, amelyet az egyház akkor használ, amikor már éppen elég bajjal néz szembe.”

Mit jelent a Szent Benedek medál?

Íme a Szent Benedek medálokon található közös elemek magyarázata:

Az érem elülső oldalán:

  1. Szent Benedek képe a gonosz elleni erőteljes védelmezőt és a lelki útmutatás forrását jeleníti meg. Egyik kezében Szent Benedek regulájának könyvét tartja, a másikban egy keresztet.
  2. Szent Benedek egyik oldalán egy holló látható, a másikon egy kehely, amelyből kígyó kúszik elő. Ez életének egy eseményére utal, amikor csodás módon megmenekült a mérgezéstől. A kehely fölött ez olvasható: „Crux sancti patris Benedicti”, ami azt jelenti: „Szent Benedek atyánk keresztje”.
  3. Szent Benedeket a következő szavak veszik körül: „Eius in obitu nostro praesentia muniamur!” melynek fordítása: „Erősítsen meg minket jelenléte halálunk óráján.”

Az érem hátoldalán:

  1. A kereszt azt jelenti, hogy Krisztus kereszthalála által legyőzte a bűnt és a halált.
  2. A kereszt függőleges szárán a „CSSML” kezdőbetűk szerepelnek, ami a Crux Sacra Sit Mihi Lux” rövidítése. („A Szent Kereszt legyen az én világosságom”).
  3. A kereszt vízszintes szárán az „NDSMD” kezdőbetűk láthatók, ami a Non Draco Sit Mihi Dux” rövidítése („Ne a sárkány legyen az én vezérem”). Ez a gonosz elutasítását jelenti.
  4. A középső keresztet körülvevő nagyobb betűk, „CSPB”, a Crux Sancti Patris Benedicti” („Szent Benedek atyánk keresztje”) helyett áll.
  5. A medálon fölül a „PAX” szó található, ami békét jelent.
  6. Az érem hátsó oldalán körülfutó betűk „VRSNSMV – SMQLIVB”. Ezek egy védelmet kérő latin imát jelentenek: Vade Retro Satana! Nunquam Suade Mihi Vana!” („Távozz tőlem, Sátán! Soha ne kísérts hiábavalóságokkal!”)

A National Catholic Register szerint bár laikusoknak és a legtöbb papnak tilos ördögűzést végezni, a Szent Benedek medált használhatják a gonosz elleni védekezésül.

Krisztus és a Sátán között a végső csata a házasság és a család kérdéskörében fog lezajlani

Athanasius Schneider: A hagyományos római miserítus betiltása egyházi hatalommal való visszaélés

(Zarándok.ma nyomán Szent Korona Rádió)