Jöhet Csehországban is a buziházasság?

A cseh parlament alsóházán csont nélkül átment a homoszexuálisok házassághoz való jogának javaslata…

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Átment az egyenlő házasságról szóló törvényjavaslat az első olvasat után a cseh alsóházban. Ezt
Markéta Pekarová Adamová, az alsóház házelnöke jelentette be Twitteren. “Örülök ennek, de még sok munka vár ránk. Továbbra is ki fogok állni az azonos nemű párok jogainak rendezése mellett” – fűzte hozzá a politikus.

Az első olvasat során a képviselők mintegy hét órán át vitáztak a javaslatról. A normalitáspártiak szerették volna elérni, hogy visszaküldjék a javaslatot átdolgozásra, ám a képviselők többsége végül elfogadta a szöveget. Ez az első lépés a törvényre emelkedés útján, ugyanis az alsóháznak a második olvasat után is el kell fogadnia a javaslatot, majd a szenátusnak is rá kell bólintania, végül pedig az elnöknek aláírnia.

Amennyiben sikerrel járnak a lobbisták, az azonos nemű párok számára jelenleg elérhető regisztrált élettársi kapcsolat intézménye okafogyottá válik. Ugyanazok a jogok és kötelezettségek fogják megilletni az azonos nemű párokat, mint a heteroszexuális párokat. Ebbe beletartozik majd az örökölhetőség, a házaspároknak járó szociális juttatások, a gyermekvédelmi juttatások és a közös tulajdonjog is.

A parlament egyébként a házassági egyenlőségről szóló törvényjavaslattal párhuzamosan tárgyalja az alkotmány módosítására benyújtott javaslatot is, mely kőbe vésné, hogy a házasság egy férfi és egy nő szövetsége.

Hivatalba lépett a balliberális kormány, legalizálták is a homokos házasságot Észtországban

Homoszexuális elnöke lett Lettországnak

(Humen Online nyomán Szent Korona Rádió)