Levetették a székely zászlót két udvarhelyi iskoláról

A román soviniszták továbbra is erőteljesen támadják a magyar közösségeket Erdélyben. Ezúttal Székelyföldön vettek le két székelyudvarhelyi iskoláról. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Több olyan, az utóbbi hónapokban történt esetet is említett keddi sajtótájékoztatóján Árus Zsolt gyergyószentmiklósi civil jogvédő, ahol a csendőrség, illetve a Hargita megyei prefektusi hivatal fellépett a székely zászló, illetve a magyar közösség zászlajának kitűzése ellen. Emiatt számos levelet küldött az országos csendőrparancsnokságnak, valamint a Hargita megyei prefektusnak is. A csendőrparancsnoktól azt kérték (felsorolva a hatályos jogszabályokat, korábbi ezzel kapcsolatos bírósági ítéleteket), utasítsa az országban a csendőrségi egységeket, hogy semmiképpen se korlátozzák a székely zászló használatát. Mivel ez nem történt meg, a Székely Figyelő Alapítvány a bírósághoz fordult, hogy kötelezze erre az országos csendőrség parancsnokságát.

Árus Zsolt kitért arra is, hogy az elmúlt időszakban Hargita megye prefektusa Dan Tanasă feljelentései nyomán két székelyudvarhelyi iskoláról eltávolíttatta a székely zászlót, majd a parajdi kultúrházról, sőt onnan a magyar közösség zászlaját is. Az ennek kapcsán írt leveleiben Árus Zsolt (az ide vonatkozó jogszabályok felsorolásával) felszólította Petres Sándor prefektust, hogy vonja vissza ezeket a lépéseit, és figyelmeztette arra is, ha ilyen még előfordulna, nem fognak habozni az ellene kezdeményezett büntetőeljárással hivatali visszaélés miatt.

A székely zászlóról már korábban kimondta a bíróság, hogy nem minősül reklámzászlónak, hanem egy nemzeti közösségi jelkép, aminek a használatát a román alkotmány szavatolja. A magyar zászló esetében pedig létezik egy RMDSZ-kongresszusi határozat, miszerint a romániai magyar közösség zászlaja piros-fehér-zöld. Nem vonatkozik rá a más országok zászlajának használatáról rendelkező jogszabály, hiszen a színei ugyanazok ugyan, mint Magyarország nemzeti zászlajának, de más a méretaránya (Magyarország alkotmánya értelmében az állami zászló 1:2 arányú, míg az RMDSZ által a romániai magyar közösség zászlajának nyilvánított zászló méretaránya 2:3). Tehát mint nemzeti jelképeket, egyik zászló használatát sem lehet sem korlátozni, sem tiltani – szögezte le Árus Zsolt. Erre alapozva kijelentette: a zászlókat bátran lehet használni, és amennyiben valakinek mégis problémája akad ezzel, akkor a Székely Figyelő Alapítvány jogi segítséget, támogatást biztosít számára.

Szétszabdalná a román kormány Székelyföldet

Magyar és székely zászlókat téptek le a románok

(Szekelyhon.ro nyomán Szent Korona Rádió)