A világ kilencedik legmagasabb csúcsának megmászását tűzte ki célul a nagyváradi hegymászó

Varga Csaba nagyváradi hegymászó, építész június 6-án indul a Nanga Parbat felé, a világ kilencedik legmagasabb csúcsára, 8125 méteres magasságban. Célja, hogy megmássza a Himalája hegycsoportban fekvő hegycsúcsot pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül, hogy ott meglobogtassa a Nagyvárad feliratos magyar zászlót és megemlékezzen az idén 150 éves Magyarországi Kárpát Egyesületről.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Varga Csaba a ma élő legtöbb 8000 méternél magasabb hegycsúcsot elérő magyar hegymászó. Eddig öt nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsot mászott meg pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül: 2013-ban a Gasherbrum II-t, mely 8035 méter magas, 2014-ben a Broad Peak-et, ami 8051 méter magas, 2017-ben a 8163 méter magas Manaszlu-t, 2019-ben a 8068 méter magas Gasherbrum I-et, 2021 pedig a 8167 méter magas Dhaulagiri-t.

A nagyváradi hegymászó június 6-án indul Budapestről Pakisztánba. A tervek szerint június 8-án elutazik az Indus folyó menti Chilas városába. Pár napos túra keretében éri el a 4200 méteren fekvő Nanga Parbat Diamir alaptáborát. Onnan aztán megkezdi az akklimatizációt és kb. egy hónap áll rendelkezésére a csúcs megmászásához, a Kinshofer úton.

Varga Csabának két célja is van a csúcs meghódításával. Egyfelől a Nagyvárad feliratú magyar nemzeti zászló meglobogtatásával a partiumi, nagyváradi magyarok élni akarását hirdeti.

Másfelől a világ hetedik és Magyarország első turista szervezete, a Magyarországi Kárpát Egyesület (MKE) 150 éves jubileumára kíván megemlékezni.

A Nanga Parbat csúcsát először egy német hegymászó, Hermann Buhl érte el 1953. július 3-án. A magyarok közül elsőként Erőss Zsolt mászta meg a csúcsot, 1999-ben, de mivel nem volt csúcsengedélye, az eredménye nem hivatalos.

Varga Csaba expedíciójának támogatója a Magyarországi Kárpát Egyesület, kommunikációs partnere az MTVA Hazajáró c. műsora. Az expedícióról a Hazajáró facebook oldalán fogunk rendszeresen hírt adni.

A Hegymászó, a büfögő pártpolitikusok, a kispolgár újságíró, a jómunkásember és a mekis pap

Az ember elveszik és magára talál – Suhajda Szilárd gondolatai a hegymászásról

(Magyar Jelen nyomán Szent Korona Rádió)