Kiképzés helyett feljelentés, harc helyett aktatologatás a Magyar Honvédségben

Elképesztő történet kezd kibontakozni a Magyar Honvédségnél: feljelentették az újonnan kinevezett vezérkari főnököt, Böröndi Gábort, amiért sofőrök kerültek “megalázó” kiképzési helyzetbe. Az abszurdum az, hogy még nyomozás is fog indulni a vezérkari főnök ellen! Ez ám az igazi demokratizmus! Pont erre van szüksége hazánknak.

Kövesd Telegram csatornánkat
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az ügy jól mutatja, hogy a “nyugatosodás”, a “liberalizmus” sikeres volt a társadalomban, azon belül is a Magyar Honvédségben, de ez elég baljós: a szomszédban háború dúl, de egyesek beosztásokban még mindig láblógatásra vágynak a “honvédek”.

Bennfentes információink szerint nagyon nagy számban le is szerelnének honvédek, nagyon kevés az elkötelezett, a Haza szolgálatára fejben is kész katonák. Legtöbben csak egy nyugis, félpasszív jövedelemforrást láttak a Honvédségben. Egyfajta “jobb, mint szalag mellett” hozzáállást tanúsítva. Amikor kitört a háború Ukrajnában, akkor viszont tömegesen szereltek volna le, csak hát ezt nem engedik meg a jelenlegi jogszabályok.

Böröndi Gábor próbálna változtatni, de valamiben sikeres, valamiben nem: például végrehajtás szinten tényleg sokszor felesleges, pótcselekvésszerű képzések vannak. Egy példa: lőszerhiány (vagy tartalékolás?) miatt rendes lőkiképzés nincs, a lőkészség fejlesztése elmarad, azonban az AK szétszedése és összeszerelése prioritás. Nyilván fontos utóbbi is, de egy harcérintkezést nem ez dönti el. Ahogy az alaki kiképzés is fontos, de sokszor a kreativitás hiányát mutatja, hogy “szivatás” megy. Egyéb problémákat fel sem vetünk, mert azok publikussá tétele már súrolja a nemzetbiztonsági kockázat határait, bár, ha hozzánk eljutottak ezen információk, akkor nyilván másokhoz is.

A rendszer megváltoztathatatlanságát jelzi, hogy egy-egy “erősebbre” sikerült kiképzés után megy a feljelentés. Álljon itt az eredeti hír:

Nemrég feljelentették Böröndi Gábor vezérkari főnököt, aki a vád szerint megalázóan bánt a honvédség sofőrjeivel. A Honvédelmi Minisztérium szerint a vezérkari főnök és a Magyar Honvédség a hatályos jogszabályok szerint járt el. Most viszont tovább bonyolódik az ügy, mert a feljelentés átkerült a Fővárosi Nyomozó Ügyészségre, és akár még nyomozás is indulhat.

A Szabad Európa megkereséseire adott válaszokból kiderült, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól a Fővárosi Nyomozó Ügyészségre, onnan pedig a Központi Nyomozó Főügyészségre került a Magyar Honvédség főparancsnoka ellen tett feljelentés.

Domokos Réka ügyész közölte lappal, hogy a feljelentés elbírálása jelenleg folyamatban van. Ennek értelmében még nem született döntés arról, hogy indítanak-e nyomozást az ügyben.

Május végén feljelentették Böröndi Gábort, a honvédség vezérkari főnökét. A feljelentő szerint Szentendrén nem mondták meg a sofőröknek, hová mennek, sem azt, hogy mennyi időre. Ezzel a feljelentés szerint vétettek a szolgálati feladatra vezénylés szabályai ellen.

A Szabad Európa cikke szerint a lap olvasója és a feljelentő is azt állítja, hogy Táborfalván a sofőröket nem hagyták aludni, éjszaka két-három óránként felkeltették őket, és értelmetlen, megalázó feladatokat kellett elvégezniük.

A feljelentő közölte, hogy a távozás előtt mindenkinek titoktartási nyilatkozatot kellett aláírnia. Az illető ugyanakkor abban bízik, hogy a feljelentés nyomán az ügyészség tanúként minden sofőrt kihallgat majd, ahol mindenkit igazmondási kötelezettség terhel, így megerősítik a feljelentésben foglaltakat.

A Honvédelmi Minisztérium azt írta, hogy a vezérkari főnök és a Magyar Honvédség a hatályos jogszabályok szerint járt el. A tárca szerint névtelen feljelentés történt ismeretlen tettes ellen.

(Index nyomán Szent Korona Rádió)