20 magyar katona könnyebben, 7 súlyosan megsérült Koszovóban a “békefenntartás” közben

A magyar katonákat nyilván haza kellene hozni, mert ebben a konfliktusban inkább a szerbekkel értünk egyet.

Kövesd Telegram csatornánkat
ahol a koszovói helyzetről sok videót, képet is közzéteszünk.

A honvédelmi miniszter közleménye szerint tömegoszlatási feladatokra vetették be a koszovói Zvecsán településen a Magyar Honvédség NATO békefenntartó erejében részt vevő kijelölt katonáit, azonban az összecsapásban több nemzet katonái is megsérültek.

A jelenlegi információk szerint köztük több mint 20 magyar katona, ebből 7 fő súlyosan, de állapotuk stabil. A sérült magyar katonákat a Magyar Honvédség további kezelésre légi úton Magyarországra szállítja

– közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Hozzátette: a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség folyamatosan tájékoztatást ad a helyzetről.

A KFOR egységei hétfőn vonultak ki az észak-koszovói zavargások helyszíneire. A koszovói szerbek azt követelik, hogy a koszovói kormány nyilvánítsa semmisnek az áprilisi polgármester-választást, és tegye lehetővé, hogy továbbra is szerbek vezessék az ottani intézményeket.

Albin Kurti miniszterelnök azonban annak ellenére, hogy a múlt hét végén több külföldi diplomata is a helyzet rendezését kérte tőle, a közösségi médiában vasárnap azt írta: a megválasztott polgármesterek minden állampolgár ügyeit figyelembe veszik majd.

A KFOR közölte: megnövelte jelenlétét a szerbek lakta észak-koszovói önkormányzatokban azért, hogy biztosítsa minden koszovói közösség számára a biztonságos környezetet és a szabad mozgást. Egyben mindkét felet arra kérte, hogy tartózkodjon a helyzet további elmérgesítésére alkalmat adó tevékenységektől.

(Index nyomán Magyar Jelen)