Megdöbbentő: Magyarországon képzik ki az ukrán katonákat?! Itt a Honvédelmi Minisztérium válasza

Újabb kormányzati szólamról derül ki, hogy lózung?! Mégsem marad ki Magyarország Ukrajna katonai támogatásáról és valójában nálunk képzik ki az ukrán katonák egy részét?! Nagymihályban hétfőn a szlovák külügyminisztérium szervezett egy beszélgetést, ahol a tárca vezetője, Rastislav Kácer és Jaroslav Naď védelmi miniszter az orosz–ukrán háborúról fejtették ki a véleményüket.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Egy beszélgetéssorozat következő részét forgatták a kelet-szlovákiai városban, ahol egy oroszbarát csoport is összeverődött az eseményre. Miattuk nehéz volt elkezdeni a beszélgetést, annyira hangosan kiabáltak a teremben − írta meg a Paraméter.

Naď egy kérdésre válaszolva elmondta, Csehország és Lengyelország nagyobb mértékben támogatja Ukrajnát az orosz agresszor elleni harcban, mint Szlovákia. És „ki másnak segítenénk, ha nem a szomszédunknak?” − tette fel a kérdést a szlovák védelmi miniszter, aki arról elmélkedett, hogy a szomszéd országnak szinte kötelességünk segítő kezet nyújtani. Mire a hangoskodó hallgatóság soraiból valaki bekiabálta, hogy bezzeg Magyarország kimaradhat ebből az egészből.

Erre Naď a következőket mondta a bekiabáló felé: de

a magyarok is segítenek − az, hogy ön erről nem tud, és terjed a propaganda arról, hogy ők nem segítenek, az egy dolog. De vajon arról van tudomása, hogy a területükön folyik az ukrán katonák kiképzése? Talán erről nem is tud.

A magyar kormány a háború kitörése óta kínosan ügyel arra, hogy ne vegyen részt az Ukrajnának adott katonai segítségnyújtásban. Az Orbán-kormány retorikája szerint a fegyverszállítások csupán elnyújtják a háborút, és eszkalációhoz vezetnek. Éppen ezért a környező országok közül egyedüliként nemhogy saját szállítmányokat nem küld, de Magyarország a területén keresztül sem engedélyezi a fegyverszállítmányok áthaladását. Egyes hírek szerint a háború elején az ukránok túlélését biztosító bolgár fegyverszállítmányok, bár nem innen kerültek az országba, áthaladtak Magyarországon. A kiképzésről szóló hírek viszont újak. Fontos, hogy a szlovák védelmi miniszter úgy fogalmazott, hogy Magyarország területén képzik ki őket. Nyilván nem arra gondolt, hogy jelenleg Romániához tartozó Erdélyben, vagy éppen Felvidéken zajlik ez a képzés, hanem a mostani, csonka országra gondolt és a megfogalmazása alapján külföldi kiképző tevékenységről lehet szó…

A Honvédelmi Minisztérium válasza:

A 24.hu megkeresésére a Honvédelmi Minisztérium elismerte, hogy részt vesz „katonai egészségügyi szakemberek kiképzésben”.

„Magyarország álláspontja nem változott: a béke pártján állunk, és nem támogatunk semmilyen olyan lépést, ami a háború eszkalációjához vezet – ezért nem küldünk sem fegyvert, sem katonákat Ukrajnába. Mindazonáltal szomszédos országként, Magyarország története legnagyobb humanitárius akciója keretében segíti a bajbajutottakat és a segítségre szorultakat, ennek jegyében segítettünk sebesült ukrán katonák kórházi ellátásában, a Magyar Honvédség pedig szintén humanitárius célból vesz részt ukrán katonai egészségügyi szakemberek kiképzésében is” – írta a 24.hu-nak a Honvédelmi Minisztériumnak.

(Index nyomán Szent Korona Rádió)