Reform és modernizáció?! Kirúgják a 25 éve szolgáló katonákat a honvédségtől

Megújítanák a tiszti és altiszti állományt, amit az a rendelet tesz lehetővé, ami kimondja, hogy a 45. életévét betöltő és 25. szolgálati évet teljesítő katonát egyszerűen fel lehet menteni. Ha a miniszter úgy dönt, akkor megkaphatja az utolsó illetménye 70%-át, ami viszont csökken évi 2%-al a nyugdíjig. Úgy tűnik, hogy a “vonzó” életpályamodell lényege az, hogy 45 évesen és 25 éves szolgálati viszonnyal kitesznek az utcára. A tapasztalt tisztikarra nincs szükség… Ha megkegyelmez a miniszter, akkor jár némi juttatás a tényleges nyugdíjig.


Kövesd Telegram csatornánkat
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A haderő személyi állományának is meg kell újulnia, a kedden megjelent kormányrendelet a több évtizedes katonai szolgálat kiemelten méltányos elismerése mellett utat nyit egy fiatal parancsnoki generáció felemelkedéséhez – idézte a honvédelmi minisztert a tárca az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint a modern fegyverrendszerek, hadműveleti és harcászati eljárások alkalmazásához, az ezekhez kapcsolódó kiképzési és gyakorlatozási feladatokhoz, valamint a sikeres toborzáshoz elengedhetetlen egy jól felkészült, nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező, fiatal tiszti és altiszti állomány. Annak érdekében, hogy a fiatalok előreléphessenek, szükség van a parancsnoki és tiszti állomány átalakítására.

A konkrét rendelet lényege:

az állomány tagjának szolgálati viszonya felmentéssel abban az esetben is megszüntethető, ha a 45. életévét betöltötte, és legalább 25 év tényleges szolgálati viszonyban töltött idővel rendelkezik.

Az érintett állomány részére a kormány bevezeti a honvédelmi szolgálati juttatást, ennek alapja az utolsó illetmény 70 százaléka, amely az életkor és a nyugdíjkorhatár között még hátralévő évek száma szerint, évenként 2 százalékkal csökken.

A honvédelmi szolgálati juttatás abban az esetben is teljes összegében megilleti az arra jogosultat az öregségi nyugdíj korhatár betöltéséig, ha mellette munkát vállal. Az új juttatási forma nem automatikus a rendelet hatálya alá esők számára, hanem egyénenkénti miniszteri döntéshez kötött.

(Szent Korona Rádió)