Ukrajna: A turult és II. Katalint gondolkodás nélkül elbontják, a kommunista pártfőtitkár maradhat

Pénzhiányra hivatkozva nem bontják le Leonyid Brezsnyev egykori szovjet pártfőtitkár mellszobrát szülővárosában, Dnyipropetrovszk megyei Kamjanszkéban – jelentette be Olekszandr Csernisev polgármester-helyettes.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A városvezető-helyettes elmondta, hogy azt a költségvetési pénzt, amelyből a bontást finanszíroznák, a háborús helyzet miatt jelenleg védelmi, biztonsági, kommunális és a lakosság mindennapi életkörülményeit biztosító kiadásokra kell fordítani. Az emlékmű bontásának ügyét majd csak a háború befejeződése után veszik napirendre – számolt be az MTI.

A 2014-es ukrajnai fordulat után törvényt fogadtak el a “dekommunizációról”, vagyis minden, a szovjet múlttal kapcsolatos emlékmű lebontásáról, a földrajzi és közterületi nevek megváltoztatásáról. Nyolc év alatt több mint 900 települést és mintegy 50 ezer utcát neveztek át. Az utóbbi időben már nemcsak a szovjet, hanem az egész orosz múlt nyomait is igyekeznek eltüntetni. Ukrajna-szerte lebontják orosz történelmi személyiségek, írók, művészek, tudósok, utazók emlékműveit, és átnevezik a róluk elnevezett utcákat, tereket.

Lengyeleket kiirtó sovinisztára emlékeztek állami szinten Ukrajnában – Lengyelország élesen bírálja “szövetségesét”

A Finnek leszámoltak az utolsó Lenin szoborral is

(Index nyomán Szent Korona Rádió)