Menekültnek hazudó, tálib gyilkosokat fogtak el Szeged mellett

Két terrorizmus gyanújával vádolt tálib gyilkos akart Magyarországon keresztül az Európai Unióba szivárogni. Egyikük egy, az Afganisztánt megszálló seregek katonáit ölő férfi, a másik egy volt tábornok, akit még az afgán sereg is elbocsátott szélsőséges nézetei miatt.

Kövesd Telegram csatornánkat
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A szerb határnál lévő kerítés állította meg a férfiakat – akikre most a kommandósok csaptak le. A két elfogott férfit a francia hatóságok terrorizmus vádja miatt körözik.

Szerbia az év első napjaiban huszonöt ember ellen indított eljárást, akik nemzetbiztonsági és terrortámadás szempontjából a kontinens minden országára veszélyt jelentenek.

A kiterjedt akció során százkilenc, magukat szírnek és afgánnak valló férfit fogtak el, akik hónapok óta Szabadkán bujkáltak. Voltak köztük olyanok, akik naponta próbáltak meg beszökni Magyarországra, de a kerítés és a határvadászok feltartóztatták őket.

A csapat tagjaitól kaphatták a fegyvereket a tavaly novemberben budapesten rendőrökre lövő embercsempészek is.

Két olyan férfi személyazonosságát is sikerült azonosítani, akiket a francia hatóságok nemzetközi elfogatóparancs alapján terrorizmus gyanúja miatt köröznek. Az elfogásuk nem volt veszélytelen, mert élesre töltött automata géppisztolyokkal is rendelkeztek, ám azokat elővenni sem volt idejük a rajtaütés során

– ismertette Milos Vucsevics szerb védelmi miniszter.

A radanovaci erdőben és a közeli, romos tanyákon bujkálókat fogták el a kommandósok. Az erdőben eldobált fegyverek hevertek, a rendőrök ujjlenyomatokat vettek, s ezek azonosítása során különítették el azt a huszonöt férfit, akiknek közük volt a pisztolyokhoz, géppisztolyokhoz.

Az egyikük, mer hamza, az afgán hadsereg nyugalmazott tábornoka, a társa pedig abdul bashir, aki mesterlövészként szolgált. A kapitány becenevű férfiről az afgán hadsereg és a sajtó azt állította, hogy meghalt. A francia hatóságok már ki is kérték őket.

A szerb nyomozók szerint Bashir a Badri 313 tálib terrorista akciócsoport, iszlamista szervezet különleges műveleti egységének vezetője. Ellentétben egy „átlagos” alakulattal, a Badri 313 modern fegyverekkel, egyenruhákkal rendelkezik, első ránézésre meg sem lehet különböztetni őket az afgán hadsereg hivatalos egységeitől. Ezzel az „átveréssel” öltek meg több embert a kabuli kimenekítések során. A feltételezések szerint, ha a Kapitány átjutott volna a magyar határon, a személyisége, a hírneve és a képzettsége alapján veszélyes terrorcsoportot szervezhetett volna maga köré Európa közepén. Nem kizárt, hogy a halálhírét is amiatt keltették, hogy a hatóságok ne keressék.

Saját kislányait erőszakolta egy afgán migráns a menekülttáborban

Újabb migráns által elkövetett gyilkosság Németországban, a rendőrség toleranciára int

(Origo nyomán Szent Korona Rádió)