Visszatértek Szepesbe Salamon Géza hamvai

A nedeci Dunajec kastély utolsó tulajdonosainak fiának hamvai visszakerültek a családi temetőbe. A lengyelek gondoskodással őrzik a trianoni békediktátum után hozzájuk került csöppnyi magyar területet. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

2022. december 8-án a Salamon család temetőjében – a nedeci kastély közelében – temették el a “dunajeci” kastély utolsó tulajdonosainak legidősebb fiának, Salamon Gézának a hamvait, aki 1981-ben halt meg Kassán.

Az ünnepi szentmise után a helyi templomban Salamon Géza hamvait körmenetben vitték a Salamon család temetőjébe, és sírba helyezték. A temetőben már eltemették Géza szüleit, Salamon Ilonát és Gézát, a testvért, Salamon Istvánt, és nagybátyját, Salamon Andort.

Az ünnepségen részt vettek az elhunyt unokaöccsei, vagyis a nedeci kastély utolsó tulajdonosainak unokái.  Az ünnepségen jelen volt Magyarország krakkói konzulja, Gerencsér Tibor, Nedeczky Sándor alkonzul és Magyarország további képviselői. A lengyel oldalt a helyi önkormányzatok képviselői, papok képviselték, élen a nedeci plébános atyával. Józef Bednarczyk, a kastély házigazdái, Krzysztof Mazur és Ewa Jaworowska-Mazur, valamint a helyi közösség. A társadalmi-kulturális szervezeteket többek között a Julian Kowalczyk, a Podhalan Unió elnöke képviselte.

A nedeci kastély 1944-ig a magyar Salamon család tulajdonában volt, bár 1920-tól Szepesnek ez a része már Lengyelországhoz tartozott. – Nedec és Szepes lengyelországi részének története a középkor óta kötődik Magyarországhoz, amit nemcsak a történelem és az építészet, hanem a népi kultúrában tapasztalható hatások is bizonyítanak, pl. czardák a szepesi zenében és táncban, a szepesi viselet elemei és a magyarizmusok nyelvjárásban – magyarázza Julian Kowalczyk, a Podhalan Egyesület elnöke, aki Szepesi származású.

A Salamon család sírhelye előtt 2019-ben a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mogzalom és a lengyel Nemzeti Radikális Tábor (ONR) közösen rótta le tiszteletét, és helyezte el koszorúját.

(24tp nyomán Szent Korona Rádió)