Továbbra sem engedik az orosz versenyzőket nemzeti színekben felállni

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) meghosszabbította a következő évre is azt a szabályt, miszerint az orosz sportolók nem indulhatnak saját országuk zászloja alatt, hanem csak a semleges szövetségi zászló színeiben.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az orosz sportági szövetség kérdésére a WA megerősítette, hogy az alkalmassági feltételeket vizsgáló semlegességi eljárás addig folytatódik, amíg a nemzetközi szervezet igazgatósága másként nem dönt.

Az eddigi gyakorlat szerint az orosz atléták közül a felnőtt (20 év feletti) sportolóknak 250 dollárt kellett fizetniük a neutrális státusz regisztrációjáért, a 20 év alattiaknak 100 dollárt.

A kérelmeket viszont a WA csak akkor bírálta el, ha előtte csatolták az orosz sportági szövetség és az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) hivatalos igazoló leveleit, amelyek teljes körű információt adtak az adott sportolóról.

Az orosz szövetség tagságát 2015 novemberében az ismétlődő és nagyszámú doppingeset nyomán függesztették fel a nemzetközi szövetségben, és státuszát azóta sem állították helyre, sőt a WA elnöksége idén márciusban az ukrajnai háború miatt úgy döntött, hogy a 2022-es szezonban kitiltja az orosz sportolókat – még a semleges státuszúakat is – a világ- és az Európa-bajnokságról.

Nem rakhatta ki az orosz zászlót, ezért a Z betűt rakta magára a fiatal tornász (+ nyilatkozata)

(VEOL nyomán Szent Korona Rádió)