Milyen nemzeti érdek? Évi 60-70 milliárdot adunk csak úgy a magyarokkal barátságos, EU-érett Ukrajnának

EU-s hitel nem, de a nemzeti költségvetésből simán jut a magyarsággal cseppet sem barátságos szomszéd országnak. Nonszensz és felháborító, de hát nyilván Ukrajnát meg kell segíteni…mert szegények éheznek és fáznak. Évi 60-70 milliárd forintot ad Magyarország csak úgy évente a szomszédos országnak.

A magyarországi kormány egy szerda este közzétett határozatban közölte, hogy elkötelezett Ukrajna pénzügyi támogatása mellett. Egyben utasította Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy azonnali hatállyal kezdjen tárgyalásokat Ukrajnával annak a 18 milliárd eurós pénzügyi támogatásnak az ügyében, amelyet az Európai Unió biztosítana az országnak.

Az Európai Bizottság néhány hete jelentette be, hogy hitelből a 2023-as évre összesen 18 milliárd eurós pénzügyi segélyt szándékoznak nyújtani Ukrajnának. A pénz oroszlánrészét az ukrajnai bérek, szociális segélyek, nyugdíjak kifizetésére fordítanák.

Orbán Viktor ezzel összefüggésben korábban azt mondta: a magyar kormány támogatja a javaslatot, de azt nem, hogy mindezt hitelből finanszírozzák. Ehelyett azt javasolta: az uniós tagállamok nézzék meg, hogy Ukrajna működéséhez mennyi pénzt akarnak adni, azt arányosan, fair módon osszák el egymás között.

Ezt az összeget, évente 60-70 milliárd forintot, a nemzeti költségvetésből biztosítaná Magyarország az ukránokkal kötött kétoldalú megállapodás keretében

– részletezte a miniszterelnök

A magyar kormány most meg is tette az első lépéseket annak érdekében, hogy ezt a megállapodást megkössék. A szerda este, a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatban először leszögezték, hogy Magyarország „továbbra is elkötelezett abban, hogy részt vegyen Ukrajna háború miatt szükségessé váló pénzügyi támogatásában”. Mindennek jegyében pedig két dolgot írtak elő.

  • Varga Mihály pénzügyminiszternek gondoskodnia kell a „18 milliárd eurós hitelből hazánkra eső 187 millió euró biztosításáról”,
  • Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert pedig – azonnali hatállyal – arra szólították fel, hogy kezdjen tárgyalásokat Ukrajnával a „pénzügyi támogatáshoz szükséges megállapodás kidolgozása érdekében”.

Míg Szijjártó Péternek a határozatban intézett felszólítás azonnali hatályú, azzal szemben Varga Mihálynak csak „a felmerülés ütemében” kell majd gondoskodnia az említett 187 millió euró biztosításáról. E tekintetben vélhetően azért nem tűztek ki egyértelmű határidőt, mert mindez még az Ukrajnával kötendő megállapodástól is függ.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter korában azt mondta: az uniós hitelfelvételt a magyar kormány semmilyen esetben nem fogja támogatni, még akkor sem, ha megérkeznek a  Magyarországtól elvitatott uniós források. A miniszter mindemellett azt állította: nincs szó arról, hogy megvétóznák a hitelfelvételt.

(Index nyomán Szent Korona Rádió)