Ezúttal Székesfehérváron verték ki egy művészember szemét a cigányok

Cigarettát kért tőle öt cigány. Nem dohányzik, ezért nem tudott adni. Össze-vissza verték, eszméletlenül behúzták egy bokor alá, egyik szeme kifolyt. Az áldozat egy olyan szobafestő, aki templomok és egyéb műemlékek festésén is becsülettel dolgozott. A Blikk beszámolójából hiányzik az egyik lényeg: az elkövetők – információink szerint – cigányok voltak. Székesfehérvár is rendszeresen kerül be a cigánybűnözésről szóló hírekbe.

Kövesd Telegram csatornánkat
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Alább a Blikk beszámolója:

Kovács Lászlót, alias Picassót mindenki ismeri Székesfehérváron. A szebb napokat látott szobafestő-mázoló a szakmája mestere, ezért is ragadt rá az évek során a megtisztelő becenév. Hiszen festőkirály ő is, még ha a kezében nem is olyan finom az ecset vonalvezetése, mint a nagy Pablóéban.

László legutóbb az ukrajnai magyar konzulátust festette ki, de dolgozott a Parlamentben és a Festetics kastélyban is, templomokat restaurált Olaszországban, spanyol és francia honban is. Most azonban a kórházi ágyat nyomja, félig vakon és végtelenül kiábrándultan.

Picassót egy hete este támadták meg a városban, öten verték-rúgták, ütötték a fejét is. Olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kiugrott a helyéről az egyik szemgolyója, s az orvosok már nem tudtak segíteni a sérült látószerven. Hihetetlenül hangzik, de igaz: egy cigiért kellett fizetnie a látásával.

– Nem volt nálam cigaretta, sosem éltem vele, korábban sportoltam is, meg nem is ízlett a dohány – mondta a Blikknek a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház szemészetén ápolt férfi. – Bárcsak lett volna nálam egy dobozzal. Talán megúsztam volna ezt a verést, bár a barátaim azt mondják, akkor is kaptam volna, a támadók alighanem mindenképp verekedni akartak.

Picassót november 12-én délután 5-kor, az esti sötétségben öt férfi vette körül, mintha a semmiből kerültek volna elő. Cigit követeltek tőle, s mivel nem volt nála, ütni kezdték, Mindegyik minden oldalról, akkor is, amikor a pofonoktól megszédülve a földre esett. Ezután kapott még egy olyan erős ütést vagy rúgást, ami az egyik szemébe került.

– A verés után csak arra emlékszem, hogy vonszolnak, behúztak a bokrok közé, majd órákig feküdtem eszméletlenül. Mikor felébredtem, azt hittem, rám ragadt valami, de a szemem lógott ki. A munkaadóm, Tibor talált rám reggel, amikor keresni kezdett.

Picasso kétségbe van esve. Egyébként sincs élete legjobb formájában, hiszen a válása miatt most lakása sincs, a megverése estéjén is épp egy barátjához tartott, akinél meghúzhatja magát. A térde is vacakol, protézisre lenne szüksége, hogy rendesen tudjon járni. Tréfásan meg is jegyezte: a műtét után legalább el tudna futni, ha újra megtámadnák. Erre most, bicegve, semmi esélye nem volt.

Picassót ottjártunkkor épp meglátogatta a munkaadója, segítője, aki rátalált azon a borzalmas reggelen.

– Évek óta ismerem Laci, többször dolgoztunk együtt, megtanított az építőipar, a szakma trükkjeire, s amióta a lába miatt lerobbant, rendszeresen támogatom – mondta Tibor, a fiatal vállalkozó. A látását Picasso már nem kaphatja vissza, az orvostudomány tehetetlen. Műszemet kap majd, és a barátai a térdprotézis-műtétjében is segítenek, hátha ez jobb kedvre deríti a teljesen elkeseredett férfit. – 600 ezer forintra van szükségünk, én magam adok 100 ezret, s ha sikerül, már karácsonyra megműthetik Lacit, és valami öröme is lesz a bajában. Tragédia, ami vele történt, érthetetlen erőszak áldozata. Abban reménykedünk, hogy ez talán visszahozza az életkedvét.

Picasso albérletet is keres, egy lakást, amit 2-3 hónap múlva, a felépülése után tud fizetni, mert addig nem tud dolgozni. Tiborral vállalják, hogy cserébe azt a lakást vagy házat teljesen felújítják, burkolják, kifestik. Olvasóink szerkesztőségünkön keresztül támogathatják a nehéz helyzetbe került férfit, aki vélhetően a jövő héten hagyhatja el a kórházat.

Nehéz lesz a bizonyítás

A Blikk információi szerint az ügyben csoportos garázdaság és maradandó károsodást okozó súlyos testi sértés gyanújával indult eljárás a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon, ahol azonban – adatvédelmi szabályokra való hivatkozással – nem adtak információt a nyomozásról. A bizonyítás viszont nem lesz egyszerű.

– Egy csoportos elkövetésnél, ahol nem voltak tanúk, nagyon nehéz a bizonyítása annak, ki okozta a végzetes sérülést – elemezte az esetet a Blikknek Horváth László budapesti ügyvéd. – Ha az orvosszakértő szerint egy bizonyos ütés vagy rúgás okozta a szemsérülést, akkor azért csak egy gyanúsított, elkövető vonható felelősségre. Egy ilyen esetnél alap, hogy senki nem vállalja a felelősséget, vagyis lesz öt tagadó vallomás. Ha a sértett nem tudja felismerni, ki ütötte ki a szemét, nehéz helyzetben lesz a bíróság.

(Szent Korona Rádió)