“Nyugalom”, továbbra is USA gyarmat vagyunk: Mearsheimerrel találkoztak az itthoni Orbánok

John Mearsheimer politológus a Karmelitában találkozott a magyar miniszterelnökkel. Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta John Mearsheimer világhírű amerikai politológus professzort, akit korunk egyik legmeghatározóbb és legrealistább nemzetközi kapcsolatok szakértőjeként tartanak számon – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke, világgá kürtölve, hogy nyugalom, nincs itt semmi gond,továbbra is USA gyarmat vagyunk (elvégre nem Alexander Dugin jött látogatóba).

Kövesd Telegram csatornánkat
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A kötetlen beszélgetésen, melyen részt vett Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója is, elsősorban az ukrajnai háború okairól, előzményeiről és lehetséges kimeneteleiről volt szó. Egyetértettek abban, hogy az ukrajnai háború az elmúlt évtizedek legveszélyesebb konfliktusa, amelyet mielőbb le kell zárni – ismertette Havasi Bertalan.

Az Egyesült Államokbeli realista külpolitikai iskola hazánkban két legismertebb alakja Henry Kissinger és a néhai Zbigniew Brzezinski. John Mearsheimer neve már csak szakértői körökben szokott felmerülni, ennek ellenére valószínűleg ő a mai világ legbefolyásosabb “realistája”. Mearsheimer leginkább az offenzív realizmus elméletének kidolgozásáról ismert, amely a nagyhatalmak közötti interakciót úgy írja le, hogy azt elsősorban a regionális hegemónia elérésének racionális vágya vezérli egy anarchikus nemzetközi rendszerben.

(Szent Korona Rádió)