Sportintézményekbe járnak zuhanyozni a németek

Már Németországban is drasztikus takarékossági lépéseket kell tenniük a lakosoknak a megemelkedett rezsiárak miatt, erről számolnak be az ott élők és a helyi lapok.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Elképesztő állapotok alakultak ki Németországban az energiaválság, a megemelkedő rezsiköltségek miatt, az emberek ott takarékoskodnak, ahol tudnak: rengeteg lemondásra és olyan lépésre kényszerülnek, amelyekre korábban rémálmaikban sem gondoltak. Legalábbis ez derül ki az ott élő magyarok facebookos bejegyzései és a német lapok cikkei alapján.

Fittnesztermek és -klubok arra panaszkodnak, hogy hozzájuk járnak be tusolni az emberek, sokan csak ezért vesznek bérletet, hogy megússzák az otthoni fürdést, az egyik sportklub vezetője, Boris Schmidt, a Freiburger Kreis elnöke már zuhanyturizmusról nyilatkozott. Sokan az állatmenhelyeken adják le házi kedvenceiket, mert nem tudják tovább fűteni a terráriumaikat, akváriumaikat. Egyre több társasházban korlátozzák a melegvíz-szolgáltatást, van, ahol reggeli és esti sávokat vezetnek be, az ezen kívüli időszakokban csak hideg víz folyik a csapokból, a szobákban a

korábbi 21-22 fok helyett 18-19 fokra állítják a termosztátokat.

Több település vezetője döntött arról, hogy jelentősen korlátozzák a közvilágítást. A spekulánsok már penészölő szerekkel, gépekkel üzletelnek, mert arra lehet számítani, hogy a rendesen be nem fűtött helyiségekben új probléma üti fel a fejét.

Különösen nagy gondban vannak a sportegyesületek vezetői. Azt állítják, nehezebb helyzetbe kerültek, mint a koronavírus-járvány kezdetén, a szövetségi és a tartományi kormányzatok pedig alig ígérnek támogatást. Ezért a kluboknak drasztikus takarékossági lépéseket bevezetniük, de ezzel sem tudják kompenzálni a veszteségeiket, képtelenek kigazdálkodni a brutális áremeléseket. Csökkentik a helyiségek és a víz hőmérsékletét, előírják, hogy csak rövidebb ideig zuhanyozhatnak a tagjaik. “Azok az idők elmúltak, amikor sportolás után fél órán át beszélgettünk a meleg zuhany alatt”– jelentette ki Benjamin Haar, a Feuerbach Sportegyesület ügyvezető igazgatója az SWR Sportnak. Egyes helyeken

a gyermekeknek szóló úszótanfolyamokat kell törölni az alacsony vízhőmérséklet miatt.
Az egyesületek nagyon sok tagot vesztettek a járvány miatt, most akarták visszaszerezni őket, ehelyett tagsági díjat kellett emelniük, így most attól tartanak, még többen otthagyják őket. Hamburgban a saját létesítményeket üzemeltető klubok működési támogatást kapnak, de ez az összeg is csak az energiaköltségek felét fedezné, a többit a díjakból kell kifizetni.
(Mandiner nyomán Szent Korona Rádió)