Ezek jönnek Európába: Több embert is elraboltak azok a fegyveresek, akik felgyújtottak egy templomot Kamerunban

Öt katolikus papot, egy felszentelt nővért és két civil embert raboltak el ismeretlen támadók, akik pénteken felgyújtottak egy templomot Kamerun nyugati részén. A délnyugati régióban található Mamfe egyházmegye egyike annak a két nyughatatlan régiónak Kamerunban, ahol a szeparatisták 2017 óta háborúznak a szövetségi hatóságokkal.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A szeptember 16-i támadás után a Bamenda Egyházi Tartomány püspökei közleményt adtak ki, amelyben elítélték a Nchangban található Szűz Mária katolikus templom elleni támadást.

“Mi, a a Bamenda Egyházi Tartomány püspökei megdöbbenéssel és megrendülve fogadtuk a hírt, hogy Nchangban leégett a Szűz Mária katolikus templom, valamint, hogy ismeretlen fegyveresek elraboltak öt papot, egy apácát és két világi hívőt”

– áll a közleményben.

Továbbá a püspökök hozzátették:

“nyíltan elítélünk minden támadást az Egyház és annak szolgálói ellen, és kérjük azokat, akik elrabolták a papokat, az apácát és a híveket, hogy mihamarabb engedjék őket szabadon. Ez a cselekedet túlment egy határon, és itt az ideje, hogy azt mondjuk: ami sok, az sok.”

Kamerunban 2014 óta polgárháború dúl, amely az “anglofón válság” néven híresült el. A háborúban az északi, anglofón területen élő szeparatisták lázadtak fel a kormány ellen, és robbantották ki a fegyveres konfliktust. Mindkét felet azzal vádolják, hogy a győzelem érdekében civileket kínoz és gyilkol meg. A háború kitörése óta több ezren vesztették életüket, és több mint félmillió ember kényszerült elhagyni az otthonát.

Nemrég, szeptember 6-án szeparatisták nyitottak tüzet egy buszra Muyakban, az ország nyugati részén. A támadásban legalább hatan meghaltak.

A közleményben a püspökök azt is kiemelték, hogy az utóbbi időben egyre több támadás irányul a katolikus egyház ellen.

“Az egyházi méltóságok üldözése most a “Küzdelem” új célja. Mindenféle fenyegető üzeneteket küldenek a misszionáriusoknak, akik arra tették fel az életüket, hogy segítsenek az embereknek a boldogulásban”

– olvasható a közleményben, ahol azt is hozzáteszik, hogy a baptista és a presbiteriánus egyházakat ugyanúgy üldözik.

Kamerun lakosságának kétharmada Keresztény vallású, míg 25-30 százaléka muzulmán. Kamerun a 44. helyen szerepel az Open Doors keresztényüldözést vizsgáló listáján, ami azt jelenti, hogy a kontinens országai közül még Kamerun számít az egyik legveszélytelenebbnek a keresztényekre nézve.

Franco nem ezért mentette meg a Spanyol királyságot: fokozódó vallásellenesség a dél-európai államban

Mise bemutatása közben késelt meg Franciaországban egy papot

(Vasárnap.hu nyomán Szent Korona Rádió)