Egymásra mutogatnak az ukránok és az oroszok, hogy kis sanyargatja Harkiv megye lakosait

Mint ahogy azt már megszokhattuk ismét egymásra mutogat Oroszország és Ukrajna abban a kérdésben, hogy melyik fél kínozta az utóbbi által nemrégiben visszafoglalt Harkivi terület lakosait. Az Ukránok megtalált kínzókamrákra, az oroszok civil jelentésekre támaszkodva érvelnek.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Egyes információk szerint olyan tanárokat vettek őrizetbe az ukránok, akik az orosz fennhatóság alá került területen az orosz tanrend szerint haladva oktatták a gyermekeket.

“Ami Harkiv megye lakosait illeti, a beérkező információk szerint ott most valóban sok olyan megtorló intézkedés történik, ami nem illeszkedik semmilyen keretbe. Embereket kínoznak, embereket gyaláznak meg. Ez természetesen felháborító. A különleges hadművelet folytatódik”

– mondta Peszkov, a Kreml szóvivője.

Harkiv megye oroszok által kinevezett katonai és polgári közigazgatása arról tájékoztatta a TASZSZ-t kedden, hogy a visszafoglalt Harkiv megyei településekre bevonult ukrán hadsereg “terrorizálja” a civileket, és falvakat zárt le “tisztogatás” céljából.

Az ukránok azonban azt állítják, hogy az orosz határhoz közel fekvő nemrégiben visszafoglalt területen elhelyezkedő Balaklija városában kínzókamrákat találtak, valamint ők is hivatkoznak civilek által elmesélt sanyargatásokra és orosz ellenőrzőponton talált, kivégzett civil holttestekre.

Ugyan a két álláspont nem feltétlenül cáfolja egymást, valószínűleg ismét egy remek példának lehetünk szemtanúi, ahol a vélemények és a megítélés tematizálásával próbálnak előre lépni a felek a konfliktust illetően.

Kiakadtak az ukránok a valós helyzetüket bemutató földrajz tankönyvön

Az USA hosszabb távon is támogatná Ukrajna fegyveres erejét

(Orientalista, Telex – Szent Korona Rádió)