Templomok kivilágítását kapcsolják le Linzben, szemben az ultramodern épületekkel

Az energiaválság miatt Linz városa harmincegy épület esetében korlátozza azok díszkivilágítását. Az épületek mellett utak, hidak és közparkok esetében rövidebb üzemidővel világítanak. A döntés érdekessége, hogy a város két, hipermodern múzeumának épületére nem vonatkoznak a korlátozások, templomokra, több százéves épületekre viszont igen.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A szankciós politika okozta energiaválság következményeként számos területen korlátozó intézkedéseket vezettek be Európában. Linz városában sincs ez másként: egy közelmúltban meghozott döntés értelmében este 11 órakor kikapcsolják az osztrák város több épületének díszkivilágítását.

A város illetékesei egy harmincegy épületet tartalmazó listát állítottak össze, amelyek esetében korlátozzák a díszkivilágítást.

A katalógusban szerepel a Pöstlingberg-templom, illetve a régi és az új városháza épülete is. Az illetékesek ugyan elismerik, hogy a díszkivilágításnak szerepe van a turizmus élénkítésében, de – szerintük – a jelenlegi helyzetben nincs más mód a takarékosságra.

Az intézkedés egyik érdekessége, hogy a város két – üvegből épült, tájidegen – modern múzeumának épületére (Lentos és AEC) nem vonatkozik a bevezetni kívánt korlátozás. Ezzel a város vezetősége egyértelműen azt fejezi ki, hogy a modern épületek sokkal fontosabbak számukra, mint a valódi értékekkel bíró templomok.

Mindezek mellett az Osztrák Zöld Párt javaslatának értelmében, az alsó-ausztriai nagyváros útjain, hídjain és a közparkokban is rövidebb ideig lesz használatban a köz- és díszkivilágítás.

Itt mindenki hülye? – A szerbeknek adjuk el az olcsó gázt, egy energiaválság kezdetén

A hídlezárásoktól a vármegyés gyerektáboron át az áruhiányig

(Híradó.hu nyomán Szent Korona Rádió)