Megdöbbentően kevesen jelentkeztek idén a hittudományi intézetekbe, a “keresztény” Magyarországon

Csütörtökön este kihirdették az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Az eredmény elég szomorú képet fest a hazai vallási felsőoktatási intézmények és a kereszténység jövőjéről.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A Felvi.hu adatai szerint az Evangélikus Hittudományi Egyetemre idén mindössze egy ember jelentkezett az egész országból. A tavalyi számok sem sokkal jobbak, akkor kilencen adták be a jelentkezésüket, közülük végül hárman kerültek be valamelyik képzésre. Idén 66-féle képzést hirdetett meg az intézmény, nagyrészt a hittanár-nevelőtanár szakot különböző más szakokkal párosítva nappalin, levelezőn, állami ösztöndíjjal, költségtérítéssel.

Sajnos viszont úgy tűnik, az idei egyetlen jelentkezőt sem vették fel, mert az összes szakpárosításnál az olvasható, hogy a szak nem indult. Az egyetem egyébként a tanári szakok mellett doktori képzésekkel, részismereti képzésekkel, szakirányú továbbképzésekkel, pedagógus-továbbképzésekkel is foglalkozik. 

Nem az Evangélikus Hittudományi Egyetem az egyetlen kis felsőoktatási intézmény Magyarországon. Öt másik olyan egyetem van, ahova 20-nál kevesebben jelentkeztek az általános felvételi eljárásban:

  • a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolára ketten,
  • a Brenner János Hittudományi Főiskolára hatan,
  • a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolára kilencen,
  • a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolára tizenhárman,
  • a Sárospataki Református Teológiai Akadémiára pedig tizenkilencen adták be a jelentkezésüket.

Épp csak ki nem szúrja a szemünket, hogy mind hittudományi intézmény. Beszédes mindez, és talán az okokat keresve rájövünk, hogy Magyarország vallási krízishelyzete nem most kezdődött. Persze az csak ráteszi az i-re a pontot, hogy évtizedek óta ál-keresztény kormány van hatalmon, aki nemhogy segítséget nem ad ezekben a helyzetekben, de még hátráltat is (lásd az LMBTQP helyzet erőteljes fokozódását). 

Bár a felsorolt intézményekbe a Felvi.hu-n keresztül jelentkeztek ennyien, a hitéleti képzésekre belső felvételi eljárásban is lehet jelentkezni, de a mai fiatalokat elnézve, illetve a fent leírtak alapján sajnos így se lehet túl nagy a jelentkezés. 

Hiába a vádemelés, a vármegyések nem hátrálnak az LMBTQP-lobbi elleni harcban

Még sincs minden veszve Nyugaton: felmentették a kirúgott futballedzőt, aki a diákok előtt imádkozott

(Telex nyomán Szent Korona Rádió)