Mégis bezárnák az atomerőműveket – Ennyire el lennének engedve energiával a németek?

A német kormányzat egy része úgy gondolja, hogy nincs szükségük az országban lévő megmaradt atomerőművekre egy olyan energiaválsággal fenyegető időszakban, amilyet még nem látott Európa, és amely talán Németországot fenyegeti az egyik legjobban.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A felelőtlenül és elhamarkodottan meghozott és ezáltal el is hibázott szankciós csomag, valamint a közelgő energiaválság, újra felélénkítette az utolsó három német atomerőművel kapcsolatos vitákat.

Németországban a villamosenergia-termelés öt százalékát adja ez a három atomerőmű, amelyet az év végén a korábbi döntésnek megfelelően lekapcsolnak a hálózatról. Mindazonáltal a háború kezdete után a német közbeszédben az atomerőművek üzemidejének meghosszabbítása, mint lehetséges opció is felmerült az esetleges energiahiány kiküszöbölésére.

Alapvetően a kormánykoalíció pártjai közül az SPD és a Zöldek az üzemidő meghosszabbítása ellen vannak, míg a szabad demokrata párt (FDP) kitart azon követelése mellett, hogy tárgyalni kell a három fennmaradó atomerőmű további használatáról.

Johannes Vogel, az FDP 2 Bundestag-frakciójának ügyvezetője egy újabb, ezúttal komoly szakmai felülvizsgálatot követel Robert Habeck (Zöldek) gazdasági- és klímaügyi minisztertől.

„Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb energiaválságában vagyunk, és döntésünkkel felelőtlenül ki akarjuk vonni a biztonságos és klímasemleges erőműveket a hálózatból. Ez abszurd”

– nyilatkozta Vogel.

Ehhez hasonlóan az Unió-pártok politikusai is az atomerőművek további üzemeltetését követelik már egy ideje a közelgő gázhiány miatt. Mark Helfrich, a CDU energiaügyi szakértője a Welt című lapnak azt mondta, hogy nem lenne szükség új fűtőelemekre, ha a régieket csökkentett teljesítményen működtetnék tovább. A Német Energia- és Vízipari Szövetség (Bundesverband der Energie- und Wassenwirschaft, röviden: BDEW) ezzel szemben nem tulajdonít nagy jelentőséget az esetleges üzemidő meghosszabbításnak.

„A németországi energiaipar számára egyértelmű: a döntés az atomenergia-termelés fokozatos megszüntetéséről megszületett. Az energiaiparban senki sem akar visszatérni ehhez a kockázatos és drága technológiához”

– mondta Kerstin Andreae, a szövetség ügyvezető igazgatója.

Zajlik az emberek érzékenyítése az energiadiktatúra előtt

Elmeroggyantak 2034-re kivezetnék a háztartásokból a gázt

(Vasárnap.hu – Szent Korona Rádió)