Beinduló klíma-kommunizmus: kisajátítanak és bezárnak holland gazdaságokat

Hollandiában a kormány nitrogénemissziós törvénye és a farmok kisajátítása leginkább egy zsarnoki rendszer intézkedéseire emlékeztet. Most láthatjuk, hogyan jut az ország a klímahisztitől a farmerek életének tönkretételéig. Ők azonban nem hagyták annyiban a dolgot, traktorokkal lepték el az utcákat.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

“Ideológiai alapon zárnátok be és sajátítanátok ki a farmjainkat!” Ilyen és ehhez hasonló transzparensekkel tüntetett több tízezer gazdálkodó a Hollandia középső részén fekvő Gelderland tartományban múlt hét szerdán. A rendőrségi források szerint 40 ezer fő körüli tömeg rengeteg traktorral érkezett Stroe település határába, óriási forgalmi káoszt okozva, mivel a munkagépekkel az ide vezető hat autópályán vonultak végig.

A tüntetés hátterében a holland kormányzat azon elképzelése áll, hogy 2030-ra felére csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását, és ennek megvalósítása érdekében az országot zónákra osztották. A legnagyobb kibocsátású zónákban gazdálkodó termelőknek pedig nincs más választásuk, mint hogy az állam részére eladják gazdaságaikat, amelyek bezárásra kerülnek majd. A kisajátításra a kormány 7,5 milliárd eurós keretet különített el. A demonstrálókat különösen felpaprikázta a kormány hivatalosan is kiadott kommünikéje, mely szerint “a jelenlegi megközelítés értelmében nincs minden holland gazda számára jövő az ágazatban”. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséről szóló törvény egy igen veszélyes precedenst teremthet, mivel a környezetvédelem nevében hozott ideológiai elképzelés egyszerre sérti a magántulajdon, a piaci működés és a személyi szabadságjogok számos elemét. A tüntetésen részt vevő gazdaszervezetek nyilvánvalóvá tették, hogy nem fognak megállni egy békés demonstrációnál.

Rekordhosszúságú, jó fél éves koalíciós tárgyalásokat követően január elején alakult meg Hollandiában Mark Rutte negyedik kormánya. A miniszterelnök nagyon büszke arra, hogy 20 fős kabinetjében most először ugyanannyi nő található, mint férfi. A koalíciós megállapodás a Rutte vezette Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD), a 66-os Demokraták, a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) és a Keresztény Unió között jött létre, és a négy párt vezetője által bemutatott közös kormányprogram egyik legfőbb ígérete az volt, hogy több milliárd euró felhasználásával fognak küzdeni a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséért. Az új kormányban a mezőgazdaságért, természeti értékekért és az élelmiszerek minőségéért felelős miniszter Henk Staghouwer lett, de a természetvédelem és a nitrogénemissziós politika Christianne van der Wal-Zeggelink miniszter asszonyhoz tartozik, aki egyébként miniszteri kinevezése előtt három évig pikáns módon éppen Gelderland régió gazdaságfejlesztési tanácsának tagja volt.

Elmeroggyantak 2034-re kivezetnék a háztartásokból a gázt

Lassan vége a Covid-hisztinek, visszatér Gretácska

(Fruitveb nyomán Szent Korona Rádió)