Ha az USA bombáz civileket, az jogszerű

Amerika még 2019-ben intézett egy olyan légicsapást szíriai célpont ellen, melynek során több civil is életét vesztette. A New York Times indíttatására kivizsgálták az esetet, természetesen semmilyen problémát nem fedeztek fel a szakértők az ártatlanok megölésével kapcsolatban. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra… 

2019. március 18-án a kelet-szíriai Bagúz városában az Egyesült Államok által támogatott Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű milícia harcosai az Iszlám Állam utolsó állásainak elfoglalásáért küzdöttek. A Pentagon vizsgálatát vezető Michael Garrett tábornok jelentésében azt írja: miután az Iszlám Állam harcosai ellentámadásba mentek át, az SDF védekező légi támogatást kért.

Az amerikai szárazföldi erők parancsnoka megerősítést kapott az ellentámadásról és arról, hogy a területen nincsenek civilek. Ezután adta ki a parancsot a légicsapásra, amit végre is hajtottak.

A New York Times tavaly novemberben számolt be arról, hogy a légicsapás egy olyan tábort ért, ahol nők, gyerekek, az Iszlám Állam foglyai és több sebesült férfi talált menedéket. A lap forrásai szerint legalább 70 ember halt meg. A Pentagon szóvivője kedden azt mondta:

  • 52 ellenséges harcost, köztük egy gyereket öltek meg,
  • 4 civil halt meg: egy nő és három gyermek,
  • 15 civil megsebesült, közülük 11 nő és 4 gyermek.

Az adatoknál különösen érdekes, hogy a bombázás nyilvánosságra hozatalakor még több mint 60 civil áldozatról beszélhettünk, akik száma valahogyan a negyedére csökkent.

Az esetet kivizsgáló jelentés természetesen minden oldalról alátámasztja, hogy nem történt semmilyen jogszerűtlenség. Ahogyan fogalmaztak: “az elnök által jóváhagyott védelmi célú bevetési szabályok szerint járt el (a parancsnok), nem okozott szándékosan vagy információk szándékos figyelmen kívül hagyásával polgári áldozatokat, és nem sértette meg a háborús törvényeket.”

A helyzetet azonban igen gyanússá teszi az, hogy a történtekről nem az első adandó alkalommal számoltak be, hanem az időt húzva minél később hozták nyilvánosságra. De tudjuk, Amerikának bármit lehet.

Az Egyesült Államok által vezetett Iszlám Állam elleni többnemzetiségű koalíció 2014 óta legalább 1417 civil halálát ismerte el az Irakban és Szíriában végrehajtott légicsapásaiban. Az Airwars nevű megfigyelő csoport azonban úgy véli, a tényleges szám 8 192 és 13 244 között van.

Terroristák helyett gyermekeket végzett ki az USA

A Pentagon irányít Ukrajnában – az USA az utolsó ukránig harcol az oroszokkal szemben

(Telex nyomán Szent Korona Rádió)