Egy herszoni 16 éves lány megerőszakolásának történetéről és az oroszok morális állapotáról

Elöljáróban leszögezzük, hogy egy (azaz egy) nemi erőszak, vagy bármiféle civilekkel szembeni kegyetlenkedés is elfogadhatatlan, és felháborító. Azért foglalkozunk külön ezzel a híradással, mert ugyan megpróbálják felhasználni értelemszerűen az ukránok az oroszokkal szembeni kommunikációban, de az eset leírásából más is kiderül, pont az, ami számunkra kérdés lehet: milyen morális szinten van az orosz hadsereg? Azt a mellékes körülményt most nem is boncoljuk, hogyha az ukránok orosz földre lépnének, akkor hány orosz nőt erőszakolnának meg, mint ahogy egyébként ők is kegyetlenkedtek 2015 óta már eleget az oroszajkú lakossággal. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…  

Folyamatosan érkeztek már a háború első napjaiból a különböző szintű híradások (hol hihetetlen propagandaszerű jelentések, hol az élethűbb elmesélések), hogy így erőszakoltak meg ukrán nőket, meg úgy erőszakoltak meg nőket az orosz katonák. A jelenséget az ukrán vezetés és média (amit kritikátlanul továbbra is átvesz a fősodratú média) általánosnak, tömegesnek írta le. Eközben azt is elismerték, hogy nemcsak a propagandában, hanem az állami működésben is lételeme Ukrajnának a hazugság és minden, ami ukrán, az egy hazugság. Ehhez képest eddig egy esetet tettek közzé, ami konkrétumokat tartalmaz és ami életszerű leírás (erről itt írtunk). A második esetet most vizsgáljuk.

A történet leírás következzék az Index tálalásában, utána egy gyorselemzés és a tanulságok levonása:

Az oroszok elől bujkált egy 12, 14 és egy 16 éves lány. Amikor élelemért feljöttek a pincéből, meglátták a katonákat a konyhájukban, akik a levegőbe, autókra és emberekre lőttek Herszonban.

Amikor a gyerekek előbújtak rejtekhelyükből, két nem kívánt vendég fogadta őket. Az orosz katonák beengedték a gyerekeket a konyhába enni – mesélte Dasa, a 16 éves lány. A CNN nem azonosítja a szexuális erőszak áldozatait, és ebben az esetben Dasára álnéven hivatkozik.

Az egyik katona, aki Dasa szerint részeg volt, kérdezgetni kezdte, hány szoba van a házban és hány évesek a gyerekek. Ami ezután történt, az az ukrán ügyészek szerint háborús bűncselekménynek minősül. Az apró, távoli falvakban, Ukrajna déli Herszon régiójában sötét és el nem mondott történetek látnak napvilágot a háború brutalitásairól.

A katonák elcsalták az édesanyát, majd egyikük, aki Donyeckből származik, erőszakoskodni kezdett a legidősebb lánnyal, és megfenyegette, ha nem vetkőzik le, akkor megöli. A katona egyik társa belépett a szobába, és figyelmeztette az erőszaktevőt, hogy bajba keveredik, ha folytatja, de legkésőbb fél órán belül térjen vissza a katonák közé.

Két orosz mesterlövésznek kellett közbelépnie

Ezután az erőszakos katona fojtogatni kezdte Dasát, majd megfenyegette:

Vagy lefekszel velem, vagy behívok még húsz másik embert.

A történtekről Dasa azt mondta, hogy

csak arra emlékszem, hogy kék szeme volt, és sötét volt ott.

Dasa elmondta, hogy miután megerőszakolták, az elkövetője többször is próbálta megtámadni, miközben két orosz mesterlövész közbelépett, és egy másik házba vitte őt és családját.

Ott azt mondták neki, hogy megölték, viszont amikor egy orosz ejtőernyős parancsnok behívta Dasát a következő faluba, hogy megbeszéljék a támadást, kiderült, hogy hazudtak neki. Nem egy beszélgetés volt, mondta, hanem egy félelmetes kihallgatás.

A parancsnok valamiféle pszichológiai taktikát alkalmazott

– mondta Dasha. A parancsnok is szexuális erőszakkal fenyegette.

Elkezdte ugyanazokat mondani, mint amit az erőszaktevő mondott nekem, ordítozott, és azt mondta, hogy ugyanazt teszi, amit az erőszaktevő tett. Nagyon megijedtem, és elkezdtem sírni.

A parancsnok ekkor döntött úgy, hogy elhiszi Dasa szavait. Nem világos, hogy mi történt az erőszaktevő katonával. Dasa más orosz szolidárisoktól hallotta, hogy az elkövetőjének „bűnözői múltja” volt. Úgy véli, hogy a férfi célpontot keresett.

Laza erkölcsű lányt keresett

Azt mondták nekünk, hogy körbejárta a falut, és keresett valakit, akit meg tudott volna erőszakolni

– mondta Dasa, aki szerint az erőszaktevő laza erkölcsű lányt keresett magának.

Körülbelül egy héttel az állítólagos támadás után az oroszok elhagyták a falut. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) április 13-án közzétett jelentése a nemzetközi humanitárius jog megsértését állapította meg az orosz erők részéről Ukrajnában, megjegyezve, hogy „a jelentések nemi alapú, konfliktushoz kapcsolódó erőszakos cselekmények, például nemi erőszak, szexuális erőszak vagy szexuális zaklatás eseteire utalnak”.

Herszon régió ukrán ügyészei közleményben közölték, hogy kivizsgálták a beszámolóját. Azt írták:

Az áldozat vallomásának és számos nyomozati cselekmény eredményének köszönhetően megállapítást nyert, hogy 2022. március elején olyan falu megszállása során, ahol nem volt ukrán katonák katonai létesítménye, történtek háborús bűncselekmények civilek ellen, beleértve a falu kiskorú lakosának megerőszakolását

– közölték az ügyészek, akik adatvédelmi aggályokra hivatkozva nem kívántak további részleteket megosztani.

Következtetések

A CNN, mint a CIA szócsöve eleve kétséges hírforrás. Mind a két fél dezinformál keményen. De most fogadjuk el hitelesnek a fenti beszámolót. Ennek alapján kijelenthető, hogy a nemi erőszak nem szerepel az orosz hadsereg “fegyvertárában”, mint azt állítják az ukránok (és a nyugati propagandisták). Miért nem? A történet számunkra érdekes része a többi katona hozzáállása:
-rászólnak, hogy bajba kerülhet.
-két orosz mesterlövész segít aztán a lánynak (nem tudjuk mit jelent, hogy a megerőszakolás után “rátámadt” az erőszaktevő… ha egy katona meg akar ölni egy civilt, akkor megöli).
-Senki nem veregeti meg az erőszaktevő hátát, hogy jól csinálta, nem nevetgél a többi katona a lányon (és erőszakolják meg tömegesen), hanem:

ELJÁRÁS INDUL AZ OROSZ KATONA ELLEN.

A történet szerint a lánynak azt mondták, hogy lelőtték a nemi erőszakolót, de valamiért ez nem bizonyul igaznak a történet szerint, aztán mégis az a visszatérő eleme az elbeszélésnek, hogy nem tudni mi lett vele. Az eljárásra a bizonyíték egy kihallgatás. Lehet, hogy nem volt empatikus, lehet kimondottan fenyegető volt a kihallgatást végző parancsnok, mert első körben nem hisz a lánynak. Ha tömegesen erőszakolnának meg nőket, akkor nincs belőle kihallgatás, mert pontosan tudnák, hogy igaz, amit mond és felesleges kihallgatni és kérdőre vonni. Egy hadsereg morális állapotáról jó képet fest, hogy az adott incidenseket még ott, a helyszínen próbálják orvosolni és kihallgatásokat vezetnek le az ügyben. Általában ilyen nem szokott történni. Sajnos az incidensek általánosak minden háborús övezetben, az eljárások saját katonákkal szembeni levezénylése már nem. Vagy kamu a történet, vagy pont ez a történet mutatja azt, hogy az ilyen sajnálatos események elszigetelten, egyes katonák kegyetlenkedéseiből fakadnak. Az is nyilvánvaló, hogy egy ekkora hadseregben nemcsak a felszereltség, kiképzettség, hanem a morál és erkölcs is más-más szinten van alakulatonként. A második világháborús tapasztalatok is azt mutatják, hogy az orosz hadseregben a nemi erőszakokért belső ázsiai kinézetűek voltak a felelősek, a kékszemű, európai oroszok kedvesebbek voltak (általában).

(Szent Korona Rádió)