Újabb katonai drónt találtak, ezúttal Erdélyben – észrevétlen felderítések zajlanak?!

Ismeretlen eredetű drónt vagy repülőmodellt talált vasárnap a mezőn az erdélyi Szásztörpény (Tărpiu) közelében egy férfi. Ukrajna és Oroszország is használja. Ha célzott felderítés volt, akkor Ukrajnáé, ha “eltévedt”, akkor az oroszoké.

Kövesd nyomon a Szent Korona Rádió híreit Telegramon is!
Háborús, exkluzív anyagok, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Eredetileg szántani ment a mezőre az erdélyi Besztercétől légvonalban alig tíz kilométerre fekvő település határába egy férfi, amikor a bokrok között fennakadva megtalálta a repülőmodellnek hitt drónt, amely egy ejtőernyőhöz volt erősítve.

A férfi a szántás után magához vette és hazavitte a kis repülőt. Ezután értesítette a rendőrséget, amely immár a háza mellett vette szemügyre a repülőmodellnek kinéző tárgyat – számolt be az Antena 1 román hírtelevízió.

Beszterce–Naszód megye rendőrsége hétfőn közleményben tudatta, hogy vizsgálatot indított bejelentetlen repülés ügyében. A rendőrség által közölt képeken egy mintegy kétméteres fesztávú, első légcsavaros repülőmodell látható – ismertette az MTI.

Nagydemeter község – amelyhez Szásztörpény is tartozik – polgármestere a Bistriteanul.ro portálnak elmondta: a repülő tárgyat a rendőrség, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a román hadsereg szakemberei vizsgálták meg, mielőtt elszállították volna.

Az Antena 1 televízió közölte, hogy a repülőmodell nagyon hasonlít az egykori Szovjetunióban gyártott Orlan–10 katonai drónhoz, amelyet felderítésre használnak. A drónt a román–ukrán határtól légvonalban mintegy hatvan kilométerre találták meg. Az Orlan-10-es effektív, irányított hatótávolsága 140 km, ezért, ha irányítottan repült arra, akkor Ukrajna indította. Amúgy 600 km-t tud megtenni, ha “elszabadul”, és akkor az orosz csapatok indították, de elvesztették a drónnal a kapcsolatot, ami csak ment és ment.. Ezen legalább nem volt bomba, nem úgy, mint ami Horvátországban csapódott be.

Az ügyet a Kolozsvári Táblabíróság melletti ügyészségnek adták át.

(Index nyomán Szent Korona Rádió)

Tovább dagad az ukrán drón ügye – 120 kg-os bomba volt rajta