Innentől jogosan lőnek sajnos minden civilre az oroszok Ukrajnában Zelenszkij új rendelete alapján

Zelenszkij ukrán elnök rendeletben hirdette ki, hogy minden civilnek joga van fegyverrel a kézben harcolni és lőni az oroszokra. Mit is jelent ez? Azt, hogy innentől minden civil potenciális ellenség, katonai célpont az előrenyomuló orosz csapatok előtt… Kérdés, hogy ez mennyire felelős döntés, mint ahogy az is, kiképzetleneket csatába küldeni, illetve molotov-koktélokkal támadásra buzdítani a képzetlen lakosságot (lásd ezt az összeállításunkat).

Az ukrán parlament február 24-én országszerte hadiállapotot hirdetett. Ugyanazon a napon Volodomir Zelenszkij bejelentette, hogy Kijev fegyvert ad mindenkinek, aki meg akarja védeni az ország szuverenitását. Az ukrán elnök most újabb lépést tett: minden Ukrajnában élőnek engedélyezte a fegyverhasználatot az orosz erők ellen.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírt egy olyan törvényt, amely lehetővé teszi az országban tartózkodó civileknek, külföldi állampolgároknak és a hontalanoknak a kézifegyver használatát Oroszországgal szemben – számolt be a TASZSZ orosz hírügynökség. Ezzel minden ukrán lakos (legyen az ukrán, külföldi, nő, férfi, dolgozó, munkanélküli) engedélyt kapott a gyilkosságra.

Az ukrán parlament honlapján a következő olvasható:

A hadiállapot ideje alatt az ukrán állampolgárok, valamint a külföldiek és a hontalanok részt vehetnek Oroszország fegyveres agressziójának visszaszorításában, elrettentésében, amihez lőfegyvert és lőszert is kaphatnak az ukrán belügyminisztériumtól.

A törvény azonban előírja, hogy a civileknek tíz nappal a hadiállapot feloldása után vissza kell adniuk a fegyvereket és a fel nem használt lőszereket az ukrán rendőrségnek.

Az oroszok is reagáltak  – Hivatalosan

Tekintettel az új törvényre, a Kreml arra figyelmeztet, hogy a különleges katonai művelet résztvevői jogosultak viszonozni az agressziót – számolt be az Interfax.

Vlagyimir Putyin elnök a kezdetektől fogva arra szólított fel mindenkit, hogy tegyék le a fegyvert, és ez tulajdonképpen garancia lenne arra, hogy senki nem lő le senkit

– közölte a Kreml.

Vlagyimir Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov csütörtökön újságíróknak azt nyilatkozta:

Ha valaki fegyverrel a kezében támadja meg csapatainkat, az is biztosan célponttá válik.

Az oroszok reagálása az lesz nem hivatalosan, hogy mindenkit potenciálisan katonai célpontnak néznek, hiszen bárkinél lehet fegyver…

(Index nyomán Szent Korona Rádió)