Ötvenezer autót hív vissza a Tesla, mivel azok nem állnak meg a stop táblánál

A Tesla 53,822 személygépjármű visszahívására kényszerül, mivel kiderült, hogy az önvezető funkcióval ellátott autóknál ugyan működik az önvezető funkció, de a szabályokat már képtelenek betartani, így elengedhetetlen, hogy a sofőr rajta tartsa a szemét a járművön, és szükség esetén közbeavatkozzon.

Ne maradj le a híreinkről! Cenzúramentes felületek:
A Szent Korona Rádió Telegram-csatornája >>>
A Szent Korona Rádió Jobbklikk oldala >>>
Csatlakozz!

A “full self-driving” funkcióval ellátott autók elméletileg képesek arra, hogy emberi beavatkozás nélkül működjenek, igaz, jelenleg csak a funkció béta verziója érhető el, és a Tesla sem javasolja, hogy a sofőr magára hagyja a járművet. A cég azért kényszerül az autók visszahívására, mert több esetben is előfordult, hogy nem álltak meg a stoptáblánál, de ez csak a jéghegy csúcsa: a cég ellen jelenleg is nyomozás folyik, amiért az önvezető autók nem adtak elsőbbséget a megkülönböztető jelzéssel közlekedő járműveknek.

Az, hogy a Teslák néha nekimennek a rendőrautóknak, hiba volt, a most kritizált problémát viszont előre így tervezték el. A cég programozói szándékosan építették be az autóba azt a lehetőséget, hogy ne álljon meg a stoptáblánál, hanem óvatosan átcsorogjon az úton, ha helyesnek ítéli, ez azonban érthető okokból nem nyerte el az Egyesült Államok közlekedésbiztonsági hivatalának tetszését.

A cég közleménye szerint a “rolling stop” névre keresztelt funkció nem okozott balesetet, és az autó csak akkor hajt át a stoptáblán, ha tökéletesek a látási viszonyok, és az autó nem észlel maga körül tereptárgyakat, más járműveket vagy gyalogosokat.

Éppen az észleléssel vannak problémák: bár a rolling stop egyelőre nem tűnik veszélyesnek, az önvezető funkciót tesztelő sofőrök szerint a Teslák számításaiba néha hiba csúszik, üres úton is karambolra veszélyeztető figyelmeztetéseket dobnak ki, a lezárásokat figyelmen kívül hagyják, és az is megesik, hogy minden különösebb ok nélkül vész fékeznek, ezek alapján pedig jogosan gyanítható, hogy a stoptáblákkal is nagyvonalúan fognak bánni, aminek előbb-utóbb baleset lehet a vége.

Annak ellenére, hogy az autókat önvezetőnek reklámozzák, a cég sem javasolja, hogy teljesen magukra hagyják őket, és még csak a felelősséget sem képesek vállalni azért, ha az önvezető funkció balesetet okoz. Tavaly áprilisban két ember halt meg egy fának rohanó Teslában, amit szintén robotpilóta irányított, de számtalan koccanásról és kisebb-nagyobb balesetről is érkeznek hírek, mióta a cég bevezette ezt a funkciót.

Musk szerint márpedig ez a jövő: minél több önvezető autó közlekedik majd az utakon, annál jobban fognak működni, az algoritmusoknak és a szenzoroknak köszönhetően pedig akár a balesetek 99 százaléka is megelőzhető lesz.

Viszont ezt mindaddig elég nehéz elképzelni, amíg az autók folyamatosan hibáznak és ennek köszönhetően nem vesznek tudomást a lezárásokról, a rendőrautókról, az út melletti fákról vagy éppen a stoptáblákról.

Rengeteg Teslat hívnak vissza, amiért azok egyre veszélyesebbé válnak

Súlyos balesetet okozott egy Tesla Franciaországban

(Qubit nyomán Szent Korona Rádió)