A tudomány is bizonyítja a Turul-dinasztia és a hunok kapcsolatát

Világhódító hunok Európában és Ázsiában címmel tartott konferenciát a Magyarságkutató intézet, ahol több külföldi előadó is ismertethette kutatásait, és azzal együtt érdekfeszítő álláspontját a hunokkal kapcsolatban.

Ne maradj le a híreinkről! Cenzúramentes felületek:
A Szent Korona Rádió Telegram-csatornája >>>
A Szent Korona Rádió Jobbklikk oldala >>>
Csatlakozz!

Erdene Bátar-t, az Ulánbátori Egyetem Régészeti Tanszékének kutatója arról számolt be, hogy a hun előkelők sírjaiból gazdag leletanyag került elő, többek között napkultuszra utaló tárgyak és mitikus állatábrázolások. Az egyik leggyakrabban felbukkanó tárgy a jellegzetes hun üst, amit magyarországi hun sírokban is nagy számban találtak. Az ázsiai hun nemesi sírok leggyakrabban visszatérő kultikus motívuma a nap és a hold – ami a magyar műveltség, székely mintakincsnek is szerves része. Valamint a leletek azt is bizonyítják, hogy a hunok sajátos, rétegzett államiság keretei között éltek, birodalmuk összekötötte Ázsiát és Európát.

Gelegdordzs Eregzen, a Mongol Tudományos Akadémia Régészeti Intézetének munkatársa a legújabb mongóliai eredményekről szólva azt mondta, az Ulánbátor melletti beleki sír feltárása az Magyarságkutató Intézet részvételével történik.

Makoldi Miklós, a Magyarságkutató Intézet Régészeti Kutatóközpontjának igazgatója szerint az ázsiai és európai hunok vitathatatlanul egy népet alkottak. Szerinte a sztyeppei népek nem biliárdgolyóként lökdösték egymást a hatalmas eurázsiai térben, hanem  magas fokú civilizációt alkottak. Mindezek mellett a hunok jellemzően europid típusú emberek voltak, a Kárpát-medence lakossága pedig a különböző, többek között szkíta népek megjelenése ellenére alig cserélődött.

Szergej Botalov orosz régészprofesszor feltárásaiból kiderült, hogy az ázsiai hun birodalom testvérharcba torkolló feloszlása után a nyugat felé áramló hun népesség, kulturálisan és politikailag magába olvasztotta a szarmatákat.

A konferencián az a tény is elhangzott, hogy a Kárpát-medencéből előkerült hun minták, például a marosszentgyörgyi lelet genetikai profilja megegyezik távoli, területéről származó hun minták genetikai profiljával. Neparáczki Endre archeogenetikus kutatásaiból pedig az is kiderült, hogy ez a profil egyértelműen kimutatható az Árpád-ház, más néven Turul-dinasztia genetikájában.

Francia kutatók erősítették meg, hogy a Turul-nemzetség hun eredetű

A magyar nép és a magyar nyelv eredetéről

(Magyar Nemzet – Szent Korona Rádió)