A brit SAS-t lenyűgözte a legújabb Gepárd, ami nem került román kézre

Igen, az a Gepárd, egészen pontosan a Hiúz. Exportsikert ért el, nem akárkik, az egyesült királyság különleges egységei használják a magyar romboló puskát.

Toborzás!
Október 17-én induló alapkiképzés a Farkasoknál!
Részletek a weboldalukon.

Nem várt, sőt már-már hihetetlennek tűnő siker ez. A hadsereg különlegesei (SAS), a haditengerészet különlegesei (SBS) és a Különleges Felderítő Ezred (SRR) katonái kaphattak a Gepárd M6 Hiúzból, ezzel nem várt elismeréshez juttatva a hányattatott sorsú fegyvercsaládot.

Noha az elmúlt egy-két héten már voltak szivárgó hírek az üzletről, azok jobbára egymásra hivatkozó brit bulvárlapokban jelentek meg, most azonban az Armyrecognition.com, mint szaksajtó is beszámolt. Úgy tudják, 150 puskáról van szó, darabonként 9000 angol font, azaz átszámítva összesen úgy 540 – 570 millió forint értékben. Ez az összeg nem sok ugyan, Brit pénztárcával mérve csak egy kóstoló, de ha a gyártó Sero Kft. jó munkát végez, az könnyen meghálálhatja magát az egész, születőben lévő magyar fegyveripar számára. Lazán kapcsolódik, hogy a kiskunfélegyházi fegyvergyár CZ fegyverei is exportképesek szerencsére, az ott gyártott kézifegyverek Csehországba kerülnek vissza -első körben legalább is.

Ami fontosabb, az az, hogy a korábbi rémhírekkel ellentétben végül mégsem került román kézbe a fegyvercsalád gyártási joga, bár az amúgy is gyártási problémákkal küzdő puskák előállítása a legenda szerint azon múlott, hogy az lényegében egy sufniban készült volna, amihez a magyar fél mégsem volt hajlandó hozzájárulni. Legalább ilyen fontos, hogy az Armyrecognition arról számol be, egy, az SAS megszólaltatott katonája szerint “A GM6 fantasztikus”, úgy érzik, hogy egy kis darab tüzérséget visznek magukkal, egymás közt ágyúnak hívják.

A szaklap szerint néhány példányt már ki is vittek Szíriába és Irakba is magukkal, valamint hosszasan beszámol a fegyvercsalád bő harminc éves múltjáról, kiemelve, hogy a rendszerváltás viszontagságai mélyen érintették a Gepárdokat is.

Néhány videó a fegyverről:

(Vanek úr – Szent Korona Rádió)