Csehország megvédi lakosai fegyvertartási jogát

A túlzott társadalmi pacifizmus, és a fegyverektől való idegenkedés Európában hatalmas mértékben tombol, az EU minél szélesebb körben kívánja korlátozni az otthoni fegyvertartást. Pedig az ellenőrzött és koordinált fegyvertartás csak előnyére válhatna egy államnak, ugyanis megbízható és épeszű állampolgárai kezébe teljes biztonsággal lehetne lőfegyvereket juttatni. Ezen jogát védi most meg Csehország lakosainak. 

Ne maradj le a híreinkről! Cenzúramentes felületek:
A Szent Korona Rádió Telegram-csatornája >>>
A Szent Korona Rádió Jobbklikk oldala >>>
Csatlakozz!

Csehországban erős ellenkezést váltott ki az Európai Unió igyekezete a törvényes fegyvertartás korlátozására, így bevették az alkotmányba az ország állampolgárainak fegyveres önvédelemhez való jogát. A cseh parlament felsőháza, a szenátus szerdán jóváhagyta, hogy az alkotmány részét képező Emberi Jogok Listáját kibővítsék egy bekezdéssel, mely szerint „az állampolgárnak a törvényben megállapított feltételek szerint joga van fegyverrel védelmeznie saját és más emberek életét”.

Az alkotmány módosítását a képviselőház, a parlament alsóháza már korábban jóváhagyta, életbe lépéséhez már csak az államfőnek kell aláírnia. Miután úgynevezett alkotmánytörvényről van szó, az elnök nem vétózhatja meg.

Az alkotmány módosítása regálás az Európai Uniónak a fegyvertartást szigorító igyekezetére – hangzott el a szenátusi vitában. A javaslat kezdeményezői szerint Csehország ezzel elejét veszi annak, hogy a fegyvertartási jogot alsóbbrendű törvénnyel korlátozni lehessen, s egyben megerősíti a cseh kormány tárgyalási pozícióit az Európai Unióval szemben. „A javaslatnak nem csak jelképes jelentősége van, biztosítékul szolgálhat a jövő szempontjából is” – jelentette ki Martin Cervícek polgári demokrata szenátor. Rámutatott: az Európai Unióban erősödnek a fegyvertartást korlátozó tendenciák.

„A lakosság lefegyverzése nem hoz nagyobb biztonságot, mert a bűnözők törvénytelenül is be tudnak szerezni fegyvereket”

– hangsúlyozta Cervícek.

A rendőrségi kimutatások szerint a 10,7 milliós Csehországban mintegy 310 ezer embernek van fegyvertartási engedélye.

(Elemi.hu nyomán Szent Korona Rádió)