Izraeli kémszoftverrel figyelteti ellenlábasait Orbán Viktor

Életünkben egyre nagyobb szerepet kapnak a technológiai eszközök, ezáltal sokkal könnyebben nyomon követhetőek, és megfigyelhetőek vagyunk. Ez a jelenség egy átlagos kispolgár számára életviteléből fakadóan nem rejt nagyobb kockázatot, ugyanakkor egy magát komolyan vevő, aktív nemzeti oldalinak mindenképpen meg kell fontolnia, hogy mily mértékben bízik meg eszközeiben, mily mértékben használja azokat. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy kényelmi szempontok miatt a nap 24 órájában használjuk okoseszközeinket. Amennyiben nem feltétlenül szükséges használatuk, megfontolandó elhagyásuk, ugyanis a legtöbb információt ezek által gyűjthetik be rólunk – akár biztonságosnak hitt platformokon való beszélgetéseinkről is. Az alábbiakban közölt kutatás főleg balliberális egyénekre fókuszál, ugyanis ők is Orbán Viktor ellenségei közé tartoznak, azonban eléggé naivak lennénk akkor, ha azt hinnénk, hogy minket, a nemzeti ellenállás képviselőit nem figyelnek meg. A megfigyelések elkerülésének minél szélesebb körű kiterjesztésére jó példa Simicska esete, aki nemhogy nem használt okostelefont, irodájában Wi-Fi eléréssel sem rendelkezett.

Ne maradj le a híreinkről! Cenzúramentes felületek:
A Szent Korona Rádió Telegram-csatornája >>>
A Szent Korona Rádió Jobbklikk oldala >>>
Csatlakozz!

Évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust. A célpontként kiválasztott emberek között voltak tényfeltáró újságírók, valamint médiacégeket is tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve az ő szűkebb környezetük is – derítették ki egy nemzetközi tényfeltáró projekt részeként. A kutatás során számos olyan közvetett bizonyítékot is találtak, amelyek arra utalnak, hogy a titkos megfigyelések mögött magyar állami szervek állnak.

Az összesen 17 szerkesztőség – köztük a Washington Post, a Guardian, a Süddeutsche Zeitung, a Die Zeit és a Le Monde – részvételével zajló nemzetközi nyomozást a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat vezette, amely az Amnesty International (AI) jogvédő szervezettel közösen jutott hozzá egy, az NSO ügyfeleinek tevékenységével kapcsolatos adatbázishoz. Ebben több mint 50 ezer olyan telefonszám van, amelyeket a tényfeltáró projekt kutatásai szerint az NSO-ügyfelek megfigyelési célpontként választottak ki 2016-tól kezdve a világ több mint 50 országából.

Az, hogy az adatbázisban feltűnik egy telefonszám, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a célszemélyek ellen biztosan be is vetették a Pegasust és a telefonjukat fel is törték, de számos esetben a telefonok utólagos vizsgálata bizonyította, hogy valóban behatoltak az NSO programjával a készülékekbe.

A Pegasus a telefonok szoftvereinek olyan hibáit használja ki a távolról, észrevétlenül történő behatolásra, melyekről még maguk a fejlesztők, gyártók sem tudnak. Ezeken a réseken keresztül a telefonkészülékbe bejutva nemcsak a célszemélyek beszélgetéseit tudták lehallgatni, hanem hozzáfértek a legbizalmasabb információikhoz, például az e-mailjeikhez és egyéb üzeneteikhez, továbbá fotóikhoz és videóikhoz.

A Pegasus annyira komoly kiberfegyvernek számít, hogy az NSO csak az izraeli védelmi minisztérium engedélyével adhatja el más országoknak. Hivatalosan csak terrorizmussal és szervezett bűnözéssel gyanúsított személyek ellen lehetne bevetni, de a tényfeltáró projekt kiderítette, hogy az NSO ügyfelei legalább 10 országban használják újságírók, jogvédők, ellenzéki politikusok, ügyvédek és üzletemberek ellen.

A több mint 300 magyarországi célpont közül egyelőre többek között a következő embereket azonosították be:

  • Négy újságírót, köztük a Direkt36 két munkatársát, Panyi Szabolcsot és Szabó Andrást, akiknek esetében a telefonok utólagos vizsgálata ki is mutatta, hogy a készülékeiket feltörték az NSO szoftverével. Továbbá Dercsényi Dávidot, a Hvg.hu korábbi újságíróját, valamint egy negyedik újságírót, aki azt kérte, hogy ne írjuk le a nevét.
  • Egy magyar fotóst, aki együtt dolgozott egy olyan amerikai újságíróval, aki az orosz vezetésű, Budapestre költöző Nemzetközi Befektetési Bank ügyeiről írt.
  • Varga Zoltánt, a Centrál Médiacsoport tulajdonosát – akit már régóta érnek támadások kormányzati körökből –, valamint több olyan más üzletembert, akik Varga házában vettek részt egy közéleti témájú vacsorán 2018-ban. Az utólagos vizsgálatok megerősítették, hogy legalább egy vendég telefonját biztosan fel is törték az NSO programjával. A Varga-féle találkozón részt vett. Chikán Attila közgazdászprofesszor is, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere, akinek telefonszáma szintén feltűnt a kiszivárgott adatok között.
  • Simicska Lajos egykori oligarcha fiát és egyik legközelebbi bizalmasát. Mindketten a 2018-as választások előtt kerültek célkeresztbe, amikor Simicska egy egész médiabirodalom tulajdonosa volt, és nyíltan támadta a kormányt. (Simicska nem használt okostelefont, ezért őt magát ezzel a szoftverrel nem lett volna értelme célba venni.)
  • A CEU egyik külföldi diákját, Adrien Beauduint, akit a magyar hatóságok őrizetbe vettek egy 2018-as kormányellenes tüntetésen.
  • Emellett több más magyar közszereplő is szerepel a célpontként kiválasztottak listáján, többek között egy tekintélyes ügyvéd és egy ellenzéki városvezető.

A nemzetközi tényfeltáró csapat birtokába jutott adatokból az nem derül ki egyértelműen, hogy pontosan ki vetette be a kémszoftvert. Több körülmény is erősen utal ugyanakkor arra, hogy a magyar hatóságok használták a programot a magyarországi célpontok ellen.

Az NSO határozottan állítja, hogy ők csak kormányoknak és állami szervezeteknek adják el a szolgáltatásukat, és számos információ mutatja azt, hogy Magyarországon az után jelent meg a kémszoftver, hogy 2017-ben és 2018-ban magas szintű találkozók voltak az izraeli és a magyar kormány között.

A Direkt36-nak egy korábbi magyar titkosszolgálati tiszt mondta, hogy infomációi szerint a nemzetbiztonsági szervek a magyar–izraeli kapcsolat szorosabbá válásával kezdték el használni a Pegasust 2018-tól. A nemzetközi tényfeltáró csapat egyik partnerének, a német Die Zeitnak az NSO egyik korábbi alkalmazottja szintén megerősítette, hogy Magyarország az NSO ügyfele lett. Emellett a kémprogram magyarországi használatának jeleire bukkant egy 2018-as nemzetközi elemzés során a Citizen Lab nevű kanadai kutatócsoport is.

Maguk a magyarországi célpontok is számos esetben arra utalnak, hogy magyar hatóságok állhatnak a célpontok kijelölése mögött. A telefonszámok alapján ugyanis olyan célszemélyeket is beazonosítottak – például elítélt bűnözőket –, akik ellen a nyilvánosan elérhető információk alapján a magyar hatóságok folytattak nyomozásokat, büntetőeljárásokat. A nemzetközi tényfeltáró projekt több más ország esetében is arra jutott, hogy a helyi hatóságok a kiberfegyvert egyszerre használják az előírásoknak megfelelően és visszaélésszerűen.

Az újságírócsapat részletes kérdéssort küldött az NSO-nak, amely azonban nem reagált a Magyarországgal kapcsolatos felvetésekre. A cég azt vitatja, hogy a Forbidden Stories birtokába jutott telefonszámok valóban a Pegasus célpontjai lennének. Szerintük lehetséges, hogy ezek a számok egy nagyobb listának a részei, „amelyeket az NSO Group ügyfelei más célokra használták”. A cég szerint lehetséges, hogy az adatbázisban szereplő számok csak egy nyilvánosan hozzáférhető úgynevezett HLR-adatbázisból származnak. A HLR (Home Location Register) egy olyan rendszer, amely a mobiltelefon-hálózatok működését segíti azzal, hogy nyilvántartja az egyes készülékek földrajzi helyét és más azonosítóit, és így lehetővé teszi a hívások és sms-ek irányítását.

Ez a nyilvántartás ugyanakkor épp emiatt egy hasznos lépése lehet a megfigyelések elindításának is. A HLR révén ugyanis az NSO ügyfelei ellenőrizhetik, hogy a számukra érdekes telefonszámhoz tartozó készülék valóban működik-e (vagyis be van kapcsolva), és hogy fizikailag hol található (ez azért fontos, mert vannak korlátozások, hogy az ügyfelek mely országokban használhatják a Pegasust). Egy, az NSO rendszereit közelről ismerő forrás a tényfeltáró projekt egyik tagjának azt mondta, hogy a HLR-t emiatt a cég ügyfelei használják is.

Az Amnesty International nemzetközi biztonsági stábja megvizsgált 67 olyan készüléket, amelyek a kiszivárgott adatbázis alapján célpontjai lehettek kémszoftveres támadásnak. Ezek közül 23 esetben megállapították, hogy valóban feltörték a telefont Pegasusszal, 14 esetben pedig a behatolásra tett kísérletre utaló nyomokat találtak. A maradék 30 vizsgálatnál nem volt ilyen eredmény, de számos esetben ennek az volt az oka, hogy a feltételezett megfigyelés időpontja óta az érintettek már lecserélték a telefonjukat, és emiatt elvesztek adatok. Emellett a vizsgált telefonok között volt 15 Android-készülék is, amelyek az iPhone-okkal ellentétben nem tárolnak olyan információkat, amelyek alapján az AI stábja egyértelműen meg tudja állapítani a készülék feltörését. De még az Android-telefonok között is volt három, amelyek megfigyelési kísérletek jeleit mutatták, találtak ugyanis rajtuk sms-eket, amelyek a Pegasus nyomait viselték.

Az AI megosztotta több készülék esetében is a vizsgálatok alapját képező adatokat a Citizen Lab kutatóival is, akik megerősítették, hogy azokat Pegasusszal törték fel. A Citizen Lab átnézte az AI vizsgálati módszerét is, és azt is szakmailag rendben találta.

A magyar kormány is részletes kérdéssort kapott, benne az ebben a cikkben szereplő összes lényeges állítással, és ezek egyikét sem tagadták, illetve nem reagáltak rájuk érdemben. Annyit közöltek, hogy „nincs tudomásunk a megkeresésben szereplő állítólagos adatgyűjtésről”, és hozzátették, hogy Magyarország „jogállam, és így minden egyén esetében mindig a hatályos jogszabályoknak megfelelően jár el”.

A titkos információszerzés szabályai nagyon lazák Magyarországon. A hatóságok – és különösen a nemzetbiztonsági szolgálatok – nagyon széles körben és rendkívül csekély külső ellenőrzés mellett vehetnek megfigyelés alá lényegében bárkit, akár egy a Pegasushoz hasonló, lényegében kiberfegyvernek számító kémszoftverrel is. A héten derült ki, szintén a kanadai Citizen Lab kutatása nyomán, hogy Magyarországon is jelen lehet egy másik izraeli cég, a Candiru kémszoftvere is.

„A nemzetbiztonsági megfigyelések tekintetében Magyarországon van az egyik legrosszabb helyzet az északi féltekén” – mondta dr. Szabó Máté Dániel, a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet szakmai igazgatója. „A legtöbb országban vagy szigorú szabályok vannak arról, hogy az állam kit és mikor vehet megfigyelés alá, vagy erős, nemcsak politikai, hanem jogi kontroll van afelett, hogy a különböző szolgálatok miként végzik a munkájukat. Magyarországon egyik sincs jelen” – tette hozzá.

Hogyan is zajlott egy megfigyelés?

A tényfeltáró anyag közlése során két baloldali csoportosulás is beszámolt arról, hogy megfigyelték őket. Az egyik csoport Varga Zoltán milliárdos üzletember vacsoravendégei voltak, a másik pedig a Direkt36 újságírói. A megfigyeltek közül a kiemeltek közé tartozott még Simicska Lajos, volt oligarcha. Ő hiába volt sokáig Magyarország egyik leghatalmasabb embere, a modern technológiával nem tartott lépést. A legendás budai Radóc utcai irodájában – ahol egy időben miniszterek és más magas rangú politikusok álltak hozzá sorba – például nem volt wifi, és a munkatársai még a 2010-es években is faxon fogadták az újságírói kérdéseket. Továbbá nem használt okostelefont sem, és ha olyan helyen tartózkodott, ahol nem volt internetkapcsolat, akkor az alkalmazottai telefonon olvasták be neki az őt érdeklő újságcikkeket.

Bár egy korábbi alkalmazottja szerint ez egyszerűen csak Simicska régimódi hozzáállásából fakadt, elvileg ennek megvoltak a biztonsági előnyei is. Mivel Simicska nem használt okostelefont, az érzékenyebb témájú beszélgetéseit pedig személyesen bonyolította le, így nehezebben lehetett megfigyelni a kommunikációját.

Ez ugyanakkor már nem volt igaz a szűkebb környezetére. Közöttük sokan használtak okostelefonokat, és a nemzetközi tényfeltáró projekt birtokába jutott információk szerint Simicskához két nagyon közel álló ember is a Pegasus üzemeltetőinek célpontjai közé került.

Az egyikük az egykori oligarcha fia, Simicska Ádám, aki az Orbán–Simicska konfliktus időszakában egy ideig a Magyar Nemzet kiadóját is vezette, és időnként apjánál is harciasabb nyilatkozatokban támadta a Fideszt (a legemlékezetesebb ezek közül, amikor azzal fenyegetett meg bizonyos férfiakat, hogy millliméterenként lesz levágva a nemi szervük). A másik célpont pedig Nagy Ajtony Csaba ügyvéd, aki nemcsak éveken át járt el Simicska legkülönbözőbb céges ügyeiben, hanem képviselte őt például az Index igazgatóságában is. Nagy esete azért is különleges, mert az ő célponttá válásával ügyvédi titok is sérülhetett.

Mindkettőjüket még 2018 elején, a parlamenti választás előtti időszakban vették célba. Ekkor Simicska még a Jobbikot támogatta, a Hír TV-t és a Magyar Nemzetet is magába foglaló médiabirodalma pedig keményen kritizálta a kormányt. A Fidesz újabb fölényes győzelmét hozó választás után aztán Simicska feladta az egész cégbirodalmát, amely végül Orbán Viktorhoz közel álló üzletemberek tulajdonába került.

Az ezekről szóló tárgyalásokban fontos szerepet játszott Nagy Ajtony Csaba egy Simicskának korábban dolgozó forrás szerint. „Ő a legvégéig bizalmi kapcsolatban volt a Lajossal. Az összes szerződéses dolgot a végén ő csinálta” – idézte fel a forrás. Hozzátette, hogy Simicska Ádámot szintén bevonta bizonyos dolgokba az apja, bár a kampány utolsó hónapjaiban hátrébb vonta a Magyar Nemzet kiadójának éléről.

Ha sikerült feltörniük a telefonjukat, akkor vélhetően sok mindent meg lehetett tudni arról, milyen tervei voltak Simicska Lajosnak az Orbán ellen vívott háborúja utolsó szakaszában és a fegyverletétel során.

Nagy Ajtony Csaba nem lepődött meg, amikor közölték vele a hírt, mert a célponttá válásának időszakában valóban tapasztalt gyanús dolgokat a telefonjával. „Időnként furcsa hangokat lehetett hallani hívás közben, illetve előfordult, hogy megszakadt a vonal, és elölről visszajátszódott a beszélgetés. Arra is volt példa, hogy megjelent a sajtóban olyan információ, amelyről csak telefonon beszéltünk, sehol máshol” – mondta az ügyvéd.

Kiberfegyverek exportja

Az NSO Groupot 2010-ben, az okostelefonok elterjedésének felívelő szakaszában alapította az izraeli hadsereg egyik korábbi tisztje, Shalev Hulio egy üzlettársával. A cégnél olyan technológiákat fejlesztettek ki, amelyekkel fel tudták törni az új típusú mobiltelefonokat, és hozzáfértek az azokon tárolt és továbbított adatokhoz, beleértve azokat az információkat is, amelyek titkosított csatornákon futnak keresztül.

Bár az NSO-nak ma már külföldi befektetői is vannak, a cég továbbra is izraeli központtal működik, és szorosan kötődik a zsidó állam kormányához is. Ha például az NSO el akarja adni a szolgáltatását egy külföldi országnak, akkor ezt csak az izraeli védelmi minisztérium engedélyével teheti meg.

Az NSO állítja, ez nem jelenti azt, hogy a cég „az izraeli diplomácia eszköze” lenne. Vannak példák ugyanakkor arra, amikor bizonyos országokban a Pegasus megjelenése egybeesett egy magas rangú izraeli találkozóval. Ez történt India esetében is, ahol a kiszivárgott adatok szerint Narendra Modi indiai miniszterelnök 2017. júliusi izraeli látogatása után szaporodott el a célpontok kiválasztása.

Magyarország esetében is észlelhető némi egybeesés az Izraellel fenálló viszony szorosabbá válása és a Pegasus megjelenése között.

2017 júliusában Benjámin Netanjahu személyében először érkezett hivatalban lévő izraeli miniszterelnök Budapestre a rendszerváltozás után. Netanjahu a magyar kormányfővel, Orbán Viktorral közösen egy magyar–izraeli üzleti fórumot is megnyitott, és ezen a kiberbiztonság is téma volt. Netanjahu ezen arról beszélt, hogy a piac működésébe ő nem szokott beleszólni, kivéve a kiberbiztonságot, ami „az egyetlen terület, ahol beavatkoztam a piaci folyamatokba”. Az izraeli kormányfő beszédében hosszasan büszkélkedett azzal, hogy személyes döntésének köszönhetően fektetett Izrael komoly pénzeket a kibertechnológiába, és így válhatott hazája a terület egyik vezető hatalmává.

Bő fél évvel később, 2018. február 13-án egy második találkozóra is sor került, immár Izraelben: Czukor József egykori hírszerzőtiszt, Orbán Viktor egyik legközelebbi és legbizalmibb embere személyesen Netanjahuval tárgyalt. A hivatalos magyarázat szerint az akkor Orbán mellett főtanácsadói posztot betöltő Czukor a visegrádi régió miniszterelnökeinek közelgő izraeli csúcstalálkozójának előkészítéséről tárgyalt. De a beszámolókból az is kiderült, hogy még külön egyeztetett Meir Ben-Shabbattal, az izraeli nemzetbiztonsági tanács fejével, Netanjahu nemzetbiztonsági tanácsadójával, mégpedig többek közt „terrorellenes együttműködésről, a kétoldalú diplomáciai-biztonsági kapcsolatok elmélyítéséről”.

Czukor izraeli tárgyalásai feltűnést keltettek, mivel szerintük a hivatalos tárgyalási témák önmagukban nem indokolták, hogy maga Netanjahu is fogadja. A nemzetközi tényfeltáró újságírócsapat birtokában lévő telefonszámok szerint viszont a látogatás után kezdtek tömegesen célba venni magyarországi telefonszámokat a Pegasusszal.

Egy volt magyar titkosszolgálati tiszt is azt mondta a Direkt36-nak, hogy tudomása szerint 2018 elejétől kezdte el használni a magyar állam a Pegasust, és hogy „a beszerzésnek sok köze van az Izraellel való kapcsolataink szorosra fonódásához”. A névtelenséget kérő forrás szerint a magyar kormányt régóta zavarta az, hogy a hagyományos lehallgatási módszerekkel nem férnek hozzá olyan kommunikációhoz, ami a titkosított applikációkon (mint amilyen például a Signal vagy a WhatsApp) zajlik, ezért kaptak a lehetőségen, hogy használhassák az NSO termékét. Az okostelefon feltörésével ugyanis a Pegasus használói számára láthatóvá válik minden, ami a készülék kijelzőjén megjelenik, beleértve azokat a beszélgetéseket és üzeneteket, amelyek a titkosított appokon futnak keresztül.

A fejlett technológiának magas az ára is. Egy korábban nyilvánosságra került mexikói szerződés esetében a tarifa célpontonként 64 ezer dollárra (19 millió forint), míg egy panamai szerződésnél 89 ezer dollárra (27 millió forint) jön ki. A Pegasus Projekt újságírócsapatának tagjai több, az NSO belső ügyeit ismerő forrással is beszéltek, és elmondásuk alapján ma már ennél valószínűleg olcsóbb a kémszoftver. Konkrét összeget azért is nehéz mondani, mert az árazás számos tényezőtől függ (például hogy az ügyfél mely régióhoz tartozik, hány célpontot szeretne egyszerre megfigyelni, vagy hogy emberi jogok tiszteletben tartása szempontjából mennyire kockázatos vele szerződni).

A Pegasushoz hasonló kémprogramoknak nincs külön szabályozásuk a magyar törvényekben. A jogszabályok csak általánosságban foglalkoznak az úgynevezett titkos információgyűjtéssel, amibe beletartoznak például a hagyományos telefonlehallgatások vagy egy lakás bemikrofonozása is. Ezek a szabályok nagyon tág mozgásteret biztosítanak a hatóságoknak a különböző eszközök, így például a Pegasus használatára.

A titkos információgyűjtő műveleteknek alapvetően két kategóriájuk van, függően attól, hogy mely hatóságok végzik. Egyrészt folytathatnak ilyet a bűnüldöző hatóságok (rendőrök, adónyomozók stb.), ha valamilyen konkrét bűncselekmény gyanújával nyomoznak. Ezt csak akkor csinálhatják, ha kapnak hozzá bírói engedélyt, és utána is csak korlátozott ideig végezhetik ezt a tevékenységet. Ha nem sikerül ez idő alatt a bűncselekmény gyanújához elegendő információt szerezni, akkor elvileg meg kell semmisíteniük az adatokat. Ha pedig valakit meggyanúsítanak, akkor a titkos módon gyűjtött adatokat úgymond „nyílttá kell tenni”, vagyis be kell kerülnie a hivatalos nyomozati iratokba, amelyeket később a gyanúsított is megismerhet.

Lazábbak a szabályok akkor, ha a nemzetbiztonsági szolgálatok végeznek ilyen titkos információgyűjtést. Számukra nem szükséges bírói engedély, hanem elég az igazságügyi miniszter jóváhagyása (bizonyos esetekben már az engedély megszerzése előtt is megkezdhetik a titkos információgyűjtést).

A Forbidden Stories és az AI által megszerzett több mint 300 magyar telefonszám mindössze azt mutatja, hogy konkrétan az NSO magyar ügyfelei kiket választottak ki megfigyelés célpontjának Magyarországon. A magyar hatóságok által végrehajtott megfigyelések száma ugyanakkor ennél jóval magasabb.

Nemrég számolt be róla a 168 Óra, hogy az elmúlt öt évben megszaporodtak az igazságügyi miniszter által jóváhagyott titkos információszerzési műveletek. Míg 2015-ben még 1038 ilyen engedélyt adtak ki, addig az elmúlt években már 1200-1300 körül volt az ilyen esetek száma. Ez azt jelenti, hogy átlagban naponta több mint 3 megfigyelési engedélyt adott ki a miniszter. Ehhez képest idén már csak az első három és fél hónapban közel 500 miniszteri engedély született, tehát minden napra jutott 5 jóváhagyás.

A jogszabályok meglehetősen tágan fogalmaznak arról, hogy milyen esetekben végezhetnek ilyen műveleteket a különböző szolgálatok – ide tartozik többek között a polgári titkosszolgálatként működő, Pintér Sándor belügyminiszter által felügyelt Alkotmányvédelmi Hivatal, a külföldi hírszerzésért felelős, Szijjártó Péter külügyminiszter alá tartozó Információs Hivatal és az Orbán Viktor egykori személyes testőre, Hajdu János által vezetett Terrorelhárítási Központ. A konkrét megfigyelések technikai lebonyolítását pedig egyfajta kiszolgálószervként egy ezektől különböző negyedik hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat végzi, szintén Pintér felügyelete alatt.

Jellemző példa arra, hogy milyen tág keretek között végzik ezek a szolgálatok a munkájukat, hogy az Információs Hivatal feladatkörét úgy írja le a törvény, hogy „megszerzi, elemzi, értékeli és továbbítja a kormányzati döntésekhez szükséges” információkat.

Július elején a tényfeltáró projektben részt vevő francia Le Monde újságírója egy interjúban megkérdezte Varga Judit igazságügyi minisztertől, hogy megadná-e a felhatalmazást egy újságíró vagy ellenzéki személy megfigyelésére, mire Varga felháborodottan azt válaszolta: „Micsoda kérdés! Ez önmagában provokáció!” Varga azt állította, hogy csak a jogszabályoknak megfelelő megfigyelési kérelmek kaphatnak engedélyt, és azt is hozzátette, hogy „annyi sok veszély leselkedik az államra mindenhonnan”.

Később Varga is részletes kérdéssort kapott a célpontként kiválasztott, illetve konkrétan megfigyelés alá is vett magyar újságírókról és médiatulajdonosokról, de erre már nem érkezett válasz.

(Direkt36 nyomán Szent Korona Rádió)

Online nyomozásokból derült ki, hogy a Covid-19 egy laborvírus

Nem volt hajlandó törölni a gyerekpornót a Twitter, ezért az oroszok szankciót vetettek ki rá