A két kard eszménye a Vármegyében: összetartás és lelkigyakorlat

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom számára fontos a közösségi lét megélése, és az együtt való testi, lelki és szellemi épülés. Ennek jegyében ismételten egy egész hétvégés találkozót tartottak, melynek összefoglalóját alább olvashatják. Egy próbaidős szemszögéből nyerhetünk betekintést, milyenek is az összejöveteleik. 

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a 20 éves HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

2021. március 30-án kezdődött meg a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tavaszi összetartása a Bakonyban. Ez egy egész hétvégés program volt, amely keretén belül egy lelkigyakorlaton és tradicionális katolikus szentmisén való részvételre is lehetőség volt.

A pénteki este kötetlen formában telt a tagság számára, a vezetőség azonban komoly feladatokkal látott neki a hétvégének gyűlésük keretében, amelyen a vármegyét érintő fontos eseményeket, esetlegesen felmerülő problémák megoldását vitatták meg. Az esküt tettek és a próbaidősök beszélgetéssel töltötték el az időt, számos férfias tevékenységgel karöltve.

A következő nap reggel 7 órai ébresztővel, és edzéssel kezdődött. Ezután egy frissítő reggeli elfogyasztására került sor, majd megkezdődött a vármegyés közgyűlés. Ez egy tájékoztató jellegű esemény volt, ahol a vezetőség a már korábban megvitatott témákkal kapcsolatban ismertette a vármegye hivatalos álláspontját. Ezen belül szó volt a vírushelyzetről és a vakcinadilemmáról, a próbaidősök mozgalomhoz való hozzáállásáról, a közösségi életről a szervezeten belül és vallásfilozófiai kérdések megvitatása is előtérbe került. E programpont keretében lehetőséget kaptak az új próbaidősök a bemutatkozásra. A közgyűlés során megismertettek minket a tradicionális katolikus liturgia történetével és annak felépítésével. Erre azért volt szükség, mivel az ebéd elfogyasztása után elindultunk Farkasgyepűre a Pro Hungaria Sacra rendházába tridenti misén való részvételre.

Farkasgyepűre megérkezve a Szent Magyarországért papi testvérület három papjával találkoztunk, majd Simon Gábor atya vezetésével egy előadással egybekötött lelkigyakorlaton vehettünk részt, melynek során átbeszéltük a kereszténységet és a katolikus hitet érintő lényegi kérdéseket, melyeket a modern világ félretematizál. Ezek között szó volt például a szeretet tanának helyes megéléséről, a megbocsátás félreértelmezéseinek tisztázására is sor került, valamint vallásfilozófiai kérdésekre is választ kaptunk. Megtudhattuk azt is, hogy a Pro Hungaria Sacra a X. Piusz Papi Testvérülethez tartozó magyarországi szervezet, akik az Egyház romlása közepette azért harcolnak, hogy a valódi katolikus szellemiség fennmaradhasson.

Az előadás után részt vettünk az esti tradicionális katolikus misén is, ami többeknek is rendkívüli élmény volt. Egy magasztos és felemelő szertartást élhettünk át, melyben valóban érezhettük a Szentség jelenlétét. A szentmise után sor került pap barátainkkal egy rövid beszélgetésre, majd elindultunk vissza szálláshelyünkre. A nap további részében folytatódott a közgyűlés, amit egy vacsora és kötetlen beszélgetés követett. A takarodó során a vármegyés vezetőség ismét példamutatóan járt el: fekhelyeiket ugyanis a szabad ég alatt rendezték be az időjárási viszontagságok, és az alacsony hőmérséklet ellenére is. Példájukat sokan követtük.

A hölgyek sokszor külön töltötték az időt, a próbaidős lányok leginkább az ételek előkészítésével és elkészítésével, valamint a tisztaság és rend fenntartásával foglalatoskodtak. Az asszonyok gyermekeikkel mosolyt csaltak mindenki arcára, reménységgel töltött el bennünket a „legfiatalabb vármegyések” jelenléte.

Vasárnap még sor került az összetartás folyamán felmerülő kérdések tisztázására, és egy kötöttebb formájú beszélgetésre. A vármegyések számára fontos a test igényeinek legyőzése, ebbéli jellemfejlődésünket bizonyíthattuk a tábori körülmények között elkészített éticsiga elfogyasztásával. Ezután közös táborbontás következett. Zárásképpen meglátogattuk a Székesfehérvári Koronázó Bazilika romjait, megismerkedhettünk annak történetével és a közelben épülő más, vármegyés “meglepetést”  is megtekintettünk, amiről majd később lesz bővebb híradás.

A vármegyés vezetőségi gyűlésnek egy japán művészeti magángaléria adott otthont:

Farkasgyepűn, a PHS rendházánál:

Az összetartásról további képek:

(Szent Korona Rádió)

Az újjászülető Vármegye és a 10 éves gyász

Halfeldolgozástól a feszület kimentéséig – így nézett ki a Vármegyések összetartása (képes beszámoló)