Valóban szétvágják Törökországban az ócskavasként vett Sao Paulót?

Ahogy sejteni lehetett, magasabb körökben is megtetszett a gondolata egy ilyen hajónak. Nevesen Cihat Yayci ellentengernagy nyilatkozott.

Ne maradj le a híreinkről! Cenzúramentes felületek:
A Szent Korona Rádió Telegram-csatornája >>>
A Szent Korona Rádió HunDub oldala >>>
Csatlakozz!

Mint arról néhány hete beszámoltunk, a SÖK Denizcilik nevű török hajógyár megvette és Törökországba szállítja a volt Brazil zászlóshajót, hogy ócskavasként elbontsa azt – legalábbis ez volt eddig a hivatalos terv.

Nemrégiben Cihat Yayci ellentengernagy kifejtette véleményét, miszerint mégsem kellene elbontani a kiszolgált óriást, hanem a török haditengerészetnek kellene szolgálatba állítania. Cihat Yaycit tavaly májusban furcsa körülmények között Erdogan elnök utasítására soron kívül lefokozták, majd le is mondott, most Bahcesehir Egyetemen a Tengerészeti és Stratégiai Központ feje. Szíve jól láthatóan még mindig a haditengerészethez húz. Szerinte a hajó kora nem számít, fel kellene újítani, és kiképző hajóként használatba venni, hogy felkészítse a haditengerészetet későbbi török hordozók szolgálatba állítására.

Kísérteties a hasonlóság, a kínai Liaoning, csipkelődve nevezve Lionking, ex-Varjag, az építés kezdetekor pedig még Riga, felújítását követően szintén egy afféle oktatóhajóként szolgálja a kínai haditengerészetet.

A sors furcsa fintora: Húsz éve készült ez a kép, Isztambul partjainál vontatják az egykori Varjagot, most talán hasonló indíttatásból oda érkezik “kollégája”

Eközben pedig Brazíliában a Sao Paulo / Foch Intézet mindent elkövet azért, hogy a hajót mégse adják el, hanem múzeumként kiállításra kerüljön Brazíliában. Az ő indulásukat a hajóért folytatott árverésen eleve lehetetlenné tették, mivel a kiírás szerint kizárólag bontásra kínálták.

Hogy Törökország valójában mit profitálhatna abból, ha nekilátna felújítani a kiszolgált anyahajót, az igen csak kérdéses, valószínűleg ha csak az anyagiakat és az időt nézzük nem volna megtérülő befektetés. Ha viszont tágabban értelmezzük, magának a török hajógyártásnak is egy talán soha vissza nem térő alkalom ilyen jellegű hajóval dolgoznia, így oktatási célra valamilyen lazább értelmezés szerint mégis alkalmas lehet -csak nehogy túl nagy falat legyen.

(Vanek úr – Szent Korona Rádió)

Repülőgép hordozó török kézen