Túrával emlékeztek a szovjetekkel szemben Esztergomot utolsó vérükig védő hősökre

Esztergomnak is megvannak a maga hagyományai, történelmi eseményei, amikre évről évre emlékezni kell. Ilyen 1945 március 21. is, amikor is a szovjetek ostromgyűrűbe zárták a Szamár-hegyet és felmorzsolták a kiutat nem találó hős magyar honvédő katonákat.

Ne maradj le a híreinkről! Cenzúramentes felületek:
A Szent Korona Rádió Telegram-csatornája >>>
A Szent Korona Rádió HunDub oldala >>>
Csatlakozz!

Dr. Bárdos István az Esztergom története 1920-1956-ig című munkájában a következőképpen írta le az eseményeket:

„Az Esztergomnál megmerevedett frontvonal keleti arcvonala a Búbánat-völgyben húzódott. A Hosszú-hegyen, a Hideglelős-keresztnél az orosz csapatok foglaltak állást, míg a Szamár-hegyen március 15-16-ig nagyobbrészt német, majd ezt követően március 21-ig magyar katonák ásták be magukat. (…) Március 21-én, a kora reggeli órákban heves aknatűz-előkészítéssel indult meg az orosz támadás Esztergom bevételére. Az orosz csapatok a Vaskapu lankáiról és a Dobogókői út irányából lendültek támadásba. Ennek nyomán a Szamár-hegyen, illetve a keleti arcvonalon védekező 3-400 főnyi, főleg magyar katonákból álló egység reménytelen helyzetbe került. Az oroszok heves aknatüze elől a Búbánat-völgyből a Kis- és Szamár-hegy közötti völgy nyugati, Esztergom felé eső oldalára húzódtak vissza. A Szamár-hegy elleni támadás során elesett magyar katonák számát a szemtanúk és visszaemlékezések is 100-150 főre teszik.”

Sokukat a géppuskafészkekben és lövészárkokban hantolták el a szentgyörgymezői polgárok.

Eme tragédiára emlékezve járták be a szovjet illetve magyar állásokat a hazafiak családtagjaikkal. A szervező – aki a Farkasok Hagyományőrző és Ifjúságképző Közösség oszlopos tagja – elmondta, hogy hagyományteremtő céllal szervezte meg idén szűk körben a körtúrát és az azt követő megemlékezést, természetesen a járványügyi előírások maximális figyelembevételével. Hozzátette, hogy reméli, az elkövetkezendő években normális mederben lehet tovább folytatni a hagyományt kibővítve egy hosszabb, Pilismarót és térségét, továbbá a Felvidéket is érintő teljesítménytúrával.

Örömteli ezt a pislákoló őrlángot látni, amikor a mai romló világban mindent megpróbál elborítani a sötétség.

Dicsőség a hősöknek!

(Szent Korona Rádió)

Minden vészen át: Novák Előd és a HVIM-Farkasok köteléke idén is teljesítette a Kitörés túrát

11. alkalommal sem maradhatott el a Legbátrabb Város Emléktúra

Kulisszák mögötti videós-képes beszámoló: Attila Védvonal Emléktúra 2020-ban is hatalmas siker volt