A múltat végképp eltörölni – Ledöntötték Franco tábornok utolsó szobrát Európában

Spanyolországban a királyság mint államforma Francisco Franco tábornoknak köszönheti fennállását. Az általa trónjukra visszahelyezett királyok azonban az ország megmentőjének emlékét az alkotmányos monarchia elfogadásával és az állam demokratizálásával sárba tiporták.

Ne maradj le a híreinkről! Cenzúramentes felületek:
A Szent Korona Rádió Telegram-csatornája >>>
A Szent Korona Rádió HunDub oldala >>>
Csatlakozz!

Egy 2007-ben hozott törvény értelmében mindent, ami Franco tábornoknak állít emléket, meg kell semmisíteni. Ezen rendelkezés értelmében kobozták el tavaly szeptemberben Spanyolország egykori vezetőjének nyári palotáját örököseitől, most pedig ledöntötték a tábornok utolsó szobrát a marokkói spanyol exklávéban Melillában. Emlékének meggyalázása ellen csak a jobboldali Vox párt szólalt fel jogi érvekkel is élve, utolsó érvként a szobor megtartására azt hozták fel, hogy a szobor nem a “diktatúrának” állít emléket, hanem katonai szerepének. Arra hivatkoztak, hogy így a 2007-ben hozott törvény nem érvényes ezen alkotásra.

A bontást néhány munkagéppel kezdték meg. A szobrot eltávolították a talapzatáról: egy kötelet erősítettek a nyakába, és annak segítségével leemelték, majd bedobozolták.

A szobrot 3 évvel Franco halála után, 1978-ban állították, hogy így emlékezzenek meg róla, mint a berber törzsek ellen, a Riff-hegységben az 1920-as években a spanyol és francia erők által vívott harc egyik parancsnokáról.

Az exklávéban az oktatásért és a kultúráért felelős Elena Fernandez azt nyilatkozta, hogy ez egy történelmi nap Melilla számára.

Bár szobrait ledönthetik, nevét bemocskolhatják, de dicsőséges tetteit és nemzetmentő munkásságát nem tudják tőle elvenni. Dicsőség a hősöknek!

(Liner.hu nyomán Szent Korona Rádió)

Negyven éve történt az antidemokratikus fordulat kísérlete Spanyolországban

’56-ban csak Franco küldött volna katonákat Magyarországra, de az USA megakadályozta