Káosznak tartja a magyar járványkezelést? Mit szóljanak Felvidéken?

Szlovákiában koalíciós csatározások, orvosok lehülyézése és megkésett beszerzések jellemzik a koronavírus elleni védekezést. A Pató Pál-féle hozzáállásnak súlyos következményei lehetnek, amik a felvidéki magyarokat is veszélyeztetik.

Ne maradj le a híreinkről! Cenzúramentes felületek:
A Szent Korona Rádió Telegram-csatornája >>>
A Szent Korona Rádió HunDub oldala >>>
Csatlakozz!

Magyarországon élénk vita osztja meg a közvéleményt a vakcinázással kapcsolatban. Egymásnak feszülnek az orvostudományban bízók és az oltásszkeptikusok. Mindeközben Szlovákiában alig tapasztalható ez az ellentét, aminek egészen prózai oka van: belátható időn belül nem jut vakcinához az ország lakossága.

A két ország járványkezelése a kezdetektől fogva különbözött. Míg Szlovákia a koronavírus első megjelenése után rögtön szigorú korlátozásokat vezetett be, addig Magyarországon még hónapokon keresztül a megszokott módon folyt az élet. A Matovič-kormány a lezárás mellett a lakosság országos tesztelésében látta a járványkezelés kulcsát, mely eleinte hasznosnak is bizonyult a járványgócok azonosításában. Eközben az Orbán-kormány diplomáciai kapcsolatait kihasználva hatalmas készletek felhalmozásába kezdett. Repülőgépeken érkeztek a védőfelszerelések és a lélegeztetőgépek, nagy mennyiségben szereztek be a fertőzöttek kezelésére alkalmazható gyógyszereket és sorban jegyeztek előre a gyártóknál vakcinákra.

A kezdeti sikeres védekezés után azonban a szlovák kormány kezdi elveszíteni a helyzet feletti irányítást. A népességarányos halálozási statisztikákban Szlovákia világviszonylatban is az élvonalba tartozik.

Mindenki hülye!

Miközben a környező országok már mind a vakcinázásra készülnek, Igor Matovič szlovák miniszterelnök még mindig az országos tesztelésben látja a megoldást. Richard Sulík gazdasági miniszterrel már a korlátozások kapcsán is gyerekes stílusban üzengettek egymásnak a nyilvánosság előtt. Nem történt ez másképp a januárra tervezett, újabb országos tesztelés bejelentése után sem.
Matovičot ezúttal a koalíciós partnerek mellett a Szlovák Orvosi Kamara is bírálta, ugyanis szerintük egy országos tesztelés az erőforrások elpocsékolását jelentené. Az orvosi kamara álláspontja szerint a vakcinázásra kellene fordítani az erőforrásokat és nem szabadna veszélyeztetni a lakosság egészségét a több órás hidegben várakozással.

„Aki azt mondja, Szlovákiának tömeges oltás kell, nem tömeges tesztelés, az nem szakember. Az hülye!“

-válaszolt az orvosi kamara nyilatkozatára Igor Matovič miniszterelnök. Az országos tesztelés erőltetésétől az a tény sem tántorította el,  hogy Jaroslav Naď védelmi miniszter nyilatkozata szerint nincs elég teszt az országban.

„Nincs és nem is lesz“

Nem ez az első eset, hogy készlethiány szab gátat a védekezésnek. A járvány első hullámánál a frissen alakult Matovič-kormánynak azzal kellett szembesülnie, hogy a Pellegrini-kormány üres raktárakat hagyott hátra. Az Állami Tartalékalap raktáraiból hiányoztak a védőfelszerelések, így a tartalékalapot vezető Kajetán Kičurát rövid úton menesztették. Kičura április óta vizsgálati fogságban van, kenőpénz elfogadása és pénzmosás vádjával indítottak ellene eljárást.

Hiány van a koronavírusos betegeknek ajánlott isoprinosine nevű gyógyszerből is. A szlovákiai háziorvosok hiába írják fel a gyógyszert a betegeknek, a gyógyszertárakban „nincs és nem is lesz“.

A szlovák kormány a vakcinák beszerzésénél is ráérős tempót diktált. Miközben Magyarország már a forgalomba kerülésük előtt előre foglalt több vakcinából is, Matovičék megelégedtek azzal, hogy az egészségügyi dolgozókat beoltassák. A fennmaradó vakcinákat a szociális otthonok dolgozói és lakói kapják meg.

Nagy felháborodást okozott Felvidéken a szlovák kormány bejelentése, hogy a lakosság vakcinázására leghamarabb augusztus végén vagy szeptemberben kerülhet sor. A felvidéki magyarok körében egyre elterjedtebb az a vélemény, hogy nagyobb eséllyel számíthatnak vakcinára Budapesttől, mint Pozsonytól. Mintha erre a reményre szánták volna válaszként, január 14-én a pozsonyi parlament
elfogadta azt a javaslatot, mely 10 ezer eurós bírsággal sújtja azokat, akik az oltási sorrendtől eltérően, hamarabb oltatják be magukat.

Magyarországon kialakult vakcina-vitában egy pozitívum van: van miről vitatkozni. Sajnos a felvidéki magyarok kiszolgáltatott helyzetükben egy szétesőben lévő, felelős döntésekre képtelen szlovák kormány áldozatai.

(Szent Korona Rádió)