Űrhajós figurák és Darth Vader – A Vatikán idei betleheme kiverte a biztosítékot

Az olaszok úgy tűnik, szeretik a formabontó betlehemeket. Nemrégiben a nápolyi pizzabetlehemről és a világ legnagyobb fénybetleheméről érkeztek hírek, most pedig egy meglehetősen megosztó alkotásról számol be a Reuters.com. A számos munkaórát igénylő futurisztikus kerámiaszobor magában foglal egy űrhajóst, és látható benne egy többek szerint Darth Vaderre emlékeztető karakter is.

Ne maradj le a híreinkről! Cenzúramentes felületek:
A Szent Korona Rádió Telegram-csatornája >>>
A Szent Korona Rádió HunDub oldala >>>
Csatlakozz!

Az alkotás a közösségi médiában nem aratott osztatlan sikert. Egyesek felkavarónak és nyugtalanítónak nevezték, mások inkább elkeseredésüknek adtak hangot afelett, hogy nincsenek szavak ehhez a szörnyű műhöz, amely a Zog bolygóról kell, hogy származzon. Volt, aki inkább a kivitelezéssel volt elégedetlen, mondván, hogy Mária, József, a három király és a pásztorok kocka alakú sakkfiguráknak tűnnek, az állatok is túl szögletesek.

A Vatikánban minden évben rendhagyó betlehemet állítanak, amelyet valamely város vagy művész adományoz az államnak. Korábban helyett kapott törött hajó, amely a menekültek sorsát ábrázolta, és volt börtönlátogatási jelenet is, a jótékonyságot jelképezve. A tavalyi betlehem 720 tonna tengerparti homokból állt.

Az idei modernista, életnagyságúnál nagyobb művet, amelyet korábban már máshol is kiállítottak, a kerámiáiról híres Castelli város diákjai és tanárai készítettek 1965 és 1975 között, a holdra szállás alkalmából.

A közösségi médiában “természetesen” mémek is születtek a betlehemhez: az egyiken egy alak vatikáni zászlót tűz le a Holdon, egy másikon Darth Vader kér útbaigazítást a Szent Péter téren. Rajongói is akadtak ugyanakkor a szobornak, a minnesotai Lino Rulli, aki katolikus rádióműsort vezet, így nyilatkozott róla: „Nem tudom, mit szeretek jobban, az űrhajóst vagy a Star Wars-karaktert. Szeretnék egy kicsinyített mást otthonra.”

(Travelo.hu nyomán Szent Korona Rádió)

Megnézhető betlehemi misztériumjátékkal kíván áldott karácsonyt a HVIM