Itt a török példa, hogyan kell bánni a Facebookkal, Youtube-al és a többi cenzorral

Törökországban figyelmeztető pénzbírsággal sújtottak több közösségi portált – adta hírül az MTI. Egyenként tízmillió líra (366 millió forint) büntetést kapott a Facebook, az Instagram, a Twitter, a YouTube és a TikTok. Megjegyezzük, hogy sokkal könnyebb lenne Magyarországon a cenzúrázott szervezeteknek (csak és kizárólag a nemzeti oldaliaknak), ha lenne magyarországi képviselete ezeknek a “médiafelületeknek”, és a hatályos magyar törvények szerint járnának el, nem önkényesen hoznának gumiszabályokat.

A törökök a szankciót azzal indokolták, hogy

A NYÁRON ELFOGADOTT TÖRVÉNY ELLENÉRE NEM JELÖLTEK KI TÖRÖKORSZÁGI KAPCSOLATTARTÓT.

Ömer Fatih Sayan török közlekedésügyi és infrastrukturális miniszter-helyettes a Twitteren ismertette: amennyiben az előírások megsértése a későbbiekben is fennáll, a török hatóságok négy lépcsőben további büntetéseket szabnak ki az érintett közösségi portálokkal szemben.

Ha az üzemeltetők újabb 30 napig nem tesznek eleget a felszólításoknak, a mostani összeg háromszorosát, 30 millió lírás (mintegy 1,1 milliárd forint) pénzbüntetést rónak ki rájuk. Utána további 30 nap elteltével betiltják törökországi reklámtevékenységüket, az azt követő harmadik hónap végén pedig először 50 százalékkal, majd további 30 nap után 90 százalékkal korlátozzák a sávszélességüket.

A miniszterhelyettes kiemelte: azok a médiafelületek, amelyek képviseleti irodát nyitnak Törökországban és teljesítik a kötelezettségeiket, a pénzbüntetés negyedét visszakapják, valamint az esetleges egyéb korlátozások alól is mentesülnek.

A lépést Recep Tayyip Erdogan török elnök kezdeményezte, miután egyesek sértő megjegyzéseket fűztek az unokája megszületését bejelentő Twitter-üzenethez. A török államfő kijelentette:

elengedhetetlen, hogy keretek közé szorítsák a közösségi oldalakat, amelyeken elburjánzottak a hazugságok, a rágalmak, a személyiségi jogok elleni támadások, illetve a jó hírnév elleni merényletek. Az alkalmazásokat ellenőrző globális cégek a nyugati országoktól eltérően Törökországban vonakodnak képviseletet nyitni. Mindent meg fogunk tenni azért, hogy a szóban forgó vállalatok jogi és anyagi kérdések rendezése érdekében kapcsolattartói irodát nyissanak az országban.

A török parlament július végén fogadta el a vonatkozó törvényjavaslatot.

(Index nyomán Szent Korona Rádió)

Elindult a magyar nemzetiek közösségi felülete, a Jobbklikk!