“Nem kapok levegőt!” – Díjat kap a George Floyd letartóztatását levideózó amerikai lány

Hősként ünnepli, és Benenson-bátorság díjjal jutalmazza egy tengerentúli civil szervezet a 17 éves Darnella Fraziert, aki telefonjával felvette a bűnöző George Floyd letartóztatását, mely esemény az erőszakos, fehér- és keresztényellenes Black Lives Matter mozgalom kirobbantója volt az USA-ban.

 

A PEN vezetője “Benenson bátorság-díjat” fog átadni Darnella Fraziernek, amiért az megörökítette az utókor számára az elhíresült “Nem kapok levegőt!” videót.

A világot bejárt felvételen az látható, amint a kábítószer hatása alatt álló fekete férfin térdel egy rendőr (a külföldi lapok itt fontosnak érzik kiemelni, hogy a rendőr fehér volt, ám azt már nem teszik hozzá, hogy a felesége viszont nem. Meglehetősen kevés “fehér felsőbbrendűségpárti rasszista” választ magának nem fehér feleséget). A 17 éves színesbőrű lány a “civil”szervezet szerint hőssé vált az által, hogy a videójával lázongásokat robbantott ki szerte az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában.

A helyszínen jelenlévő rendőrök közül a “térdelő” ellen gyilkosság vádjával indult eljárás, míg három társát “gyilkosságban való részvétel” miatt ítélhetik el.

Az eseményről a PEN szóvivője, a zsidó származású Suzanne Nossel beszélt.

Suzanne számára Izrael egy “nagyon barátságos hely, ahol otthon érzi magát”. Ennek ellenére mégsem ott, hanem Amerikában küzd a “nyílt társadalomért” és a “határok nélküli világért”.

Mindössze egy okostelefonnal és egy jó nagy adag bátorsággal, Darnella megváltoztatta az ország (USA) történelmét, elindítva egy mozgalmat, ami követeli a “rendszerszintű” fekete-ellenes rasszizmus és erőszak végét

– örvendezik a szóvivő.

Darnella meghatódva köszönte meg a díjat. A szülei elmondták, lányuk rengeteg támadást kapott, amiért csak videózott, és nem tett semmit Floyd életének megmentéséért. Úgy megbántották az internetes hozzászólások, hogy jelenleg terapeutát keresnek számára.

(Magyar Jelen nyomán Szent Korona Rádió)

Tiszteletbeli köztársasági elnöknek fogadja Soros Györgyöt egy baloldali egyesület