Debrecenben látható az eucharisztikus kongresszusra készült ikonkiállítás

Életre kelt ikonok címmel nyit közös kiállítást a Néprajzi Múzeum és a Görögkatolikus Egyházművészeti Gyűjtemény Debrecenben. A koronavírus járvány miatt jövő évre halasztott Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra szánt tárlatot a nagyközönség 2021. június 30-ig tekintheti meg görögkatolikus metropólia épületében.

A 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából a magyar görögkatolikus egyház Budapesten, a Műcsarnokban két hónapig tartó nagy kiállítással mutatkozott volna be. Mivel a járványhelyzet miatt a kongresszust egy évvel elhalasztották, számos kísérő rendezvényt is jövőre tartanak meg. Annak érdekében, hogy a restaurált műkincsek addig se ládákban várakozzanak, az ikonkiállításnak Debrecen ad otthont – közölte az érsekség sajtószolgálata.

A kiállítás központi elemét a Magyarkomjátról (Velyki Komiaty, Kárpátalja) származó ikonosztáz meghatározó darabjai alkotják. Az egykor Ugocsa vármegyéhez tartozó Magyarkomját görögkatolikus parókiája 1913-ban a budapesti Iparművészeti Múzeumnak adta el rokokó ikonosztázionját, amely az 1960-as években a Néprajzi Múzeumhoz került.

Az ikonosztázion eredettörténetét, szétszóródott darabjait 2006-ra sikerült feldolgozni, illetve azonosítani. Faragójára, festőjére, pontos készítési dátumára vonatkozó levéltári források eddig nem kerültek elő, azonban stíluskritikai megfontolások alapján megállapítható, hogy művészei szorosan követték az ungvári székesegyház 1776 és 1780 között készült ikonosztázionját.

A Néprajzi Múzeum pályázati forrásokból egy évtizede az alapképsor főbb részeit restauráltatta, az ikonosztázion teljes képanyagának restaurálása 2018-19-ben, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus görögkatolikusokat bemutató kiállításának előkészítése során történt meg.

A görögkatolikus metropólia és a Néprajzi Múzeum keretmegállapodása értelmében a múzeum a magyarkomjáti ikonosztáz több mint 60 darabos együttesét a kongresszusi kiállításra, majd azt követően a Nyíregyházán épülő Görögkatolikus Múzeum számára kölcsönzi. A metropólia vállalta a teljes restaurálást – írták a közleményben.

Az Életre kelt ikonok című kiállítás másik meghatározó darabja a miskolci egyházmegyéhez tartozó Abaújszolnok görögkatolikus templomának régi oltára. Az ismeretlen magyarországi faragó és festő munkája a 18. század harmadik negyedében készült, oromzati faragványa 1900 körüli. Az oltárkép a keresztre feszítést, a két oldalszárny Dávid királyt és Nátán prófétát ábrázolja.

A debreceni kiállítás további tárgyai Észak-Kelet-Magyarország görögkatolikus templomaiból származnak.

(Turizmus.com nyomán Szent Korona Rádió)

Elhalasztják az Eucharisztikus Kongresszust – Ferenc pápa nem jön idén Magyarországra