Prónay nyomában járunk – Szeptember 5-én Rongyos Gárda Emléktúra

A méltán népszerű Rongyos Gárda Emléktúra az idei évben immáron 15. alkalommal kerül megrendezésre, tehát vitathatatlanul komoly hagyományokkal rendelkezik. A kevésbé felkészültek számára is teljesíthető, nagyjából 24 km-es táv megtétele során csodás tájakon haladhatunk át, és méltó módon emlékezhetünk eleink 99 évvel ezelőtt véghez vitt heroikus tetteire.

A Rongyos Gárda Emléktúra úttörő szerepet játszott az első világháborút követő nyugat-dunántúli felkelők hőstetteinek nemzeti köztudatba való visszaemelésében. A kommunizmus alatt íródott történeti művek az önkéntes szabadcsapatok tagjait feledésre ítélték, tetteiket elhallgatták. Ha időnként szóba is kerülhettek, szörnyetegeknek próbálták beállítani őket.

Míg a ’45 utáni rendszer kifordult történelmi tudattal ruházta fel az embereket, a ’89-et követő szélsőliberális alapokon nyugvó oktatáspolitika már a történelmi tudat eltörlésén fáradozik egy új, ember alatti embertípus kifejlesztésének részeként. Ennek eredményei élesen megmutatkoznak a konzumidióták mind szélesebbé váló köreiben, akik csak lakóhelyként tudnak hazájukra gondolni, illetve Trianonról úgy tudják, egy csapatjáték.

A frontvonalak átrendeződtek, eltolódtak, a háború természete megváltozott, megvívásuk ma már egyre ritkábban kötődik hadseregekhez, a harc az emberek lelkeiért folyik. A szinte legyűrhetetlennek tűnő sötét, khtonikus propagandagépezet létrontó tevékenységének ellensúlyozására kiváló, és lassan egyetlen eszköz a valós, értékeket hordozó közösségek megteremtése és fenntartása. Túráinknak ebben a küzdelemben kiemelt szerepük van.

A minden alkalommal kissé módosuló útvonalon megrendezésre kerülő emléktúra résztvevői a Fertő-tó és a Soproni-hegység festői szépségű tájai mellett végigjárhatják a Nyugat-Dunántúl osztrák megszállói ellen folytatott harcok fontosabb emlékhelyeit, az összecsapásokban elhunyt hősök sírjait, akiknek heroizmusa fénylő csillagként ragyogja be a 20. századi történelmünket.

Az idei túra szeptember 5-én kerül megtartásra. Ez éven is a balfi buszfordulótól indulunk 10:00-kor. Útba ejtjük a Szárhalmi-erdőt, Sopron belvárosát, majd a Károly-magaslaton és a Szalamandra-tó partján keresztül érünk el a túra célállomására, Ágfalvára, ahol a Rongyos Gárda legjelentősebb ütközetei zajlottak. Közben több helyszínen lesznek megemlékezések, illetőleg beszédet mond Barcsa-Turner Gábor, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom társelnöke. Lépjünk együtt ismét Prónay Pál, Héjjas Iván, Ostenburg-Moravek Gyula és Maderspach Viktor nyomába!

A Facebook esemény >>ITT<< érhető el!

Néhány kép az előző évek Rongyos Gárda Emléktúráiról:

(Szent Korona Rádió)

Esőben is menetel a Rongyos Gárda Emléktúra

Videóval: A Rongyos Gárda nyomában járva

Kerecsen – Magyarország egyik legrégebbi íjászboltja és íjászlőtere
– A Szent Korona Rádió támogatója (X)