Lemond a libanoni kormány a robbanás miatt

Lemond a libanoni kormány a Bejrútban előző héten történt hatalmas robbanás miatt – jelentette be hétfőn Hamad Hasszán, az ország egészségügyi minisztere. A politikus a délutáni kabinetülés után arról számolt be az újságíróknak, hogy Hasszán Diáb miniszterelnök hamarosan benyújtja kormánya lemondását az államfői palotában.

A miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint Diáb helyi idő szerint este televíziós beszédet intéz a lakossághoz. Bennfentes források szerint nem sokkal korábban a pénzügyminiszter is bejelentette lemondását, ő már a kormány negyedik tagja, aki így tett az utóbbi napokban.

Vasárnap az ország maronita keresztény közösségének pátriárkája, Besara Butrosz ar-Raj szólította fel lemondásra az államvezetést, mert szerinte az nem képes az irányváltásra és az újjáépítéshez szükséges reformok bevezetésére.

Szombat éjjel tízezer ember gyűlt össze Bejrút belvárosában, ahol az általuk korruptnak, hanyagnak és alkalmatlannak tartott kormány és a politikai elit távozását követelték. A tiltakozások erőszakos zavargásokba torkolltak, minek során a tiltakozók több minisztérium épületét megrohamozták, és egy rendőr meg is halt. Több mint 170 ember sérült meg az utcai összecsapásokban. A tiltakozók a politikai vezetők távozásának alternatívájaként a politikusok felakasztását helyezték kilátásba, aminek jeléül több jelképes akasztófát is felállítottak a tüntetések helyszínén, a Vértanúk terén.

A katasztrófát követően több ország is segítséget ajánlott Libanon számára. Az Élysées-palotában megrendezett konferencián a donorországok, illetve Magyarország is anyagilag támogatja a kármentesítést. Irak gabonát küld, Törökország a kikötő újjáépítésében segítene.

(Orientalista.hu és Infostart.hu nyomán Szent Korona Rádió)

Kerecsen – Magyarország egyik legrégebbi íjászboltja és íjászlőtere
– A Szent Korona Rádió támogatója (X)

Izrael örvendezik a bejrúti robbanás miatt