F1-es orosz pilóta: mi csak a haza, a zászló és Isten előtt hajtunk térdet

A futball után az F1-et is elérte a Black Lives Matter által fennen hangoztatott antirasszizmus, de a szezonnyitó Osztrák Nagydíj előtt csak a mezőny kétharmada hajtott térdet a “tomboló fajgyűlölet” elleni gesztusként. Az egyik kimaradó, Danyiil Kvjat elmondta, ő miért maradt állva.

Lewis Hamilton ösztönzésére – egyesek szerint nyomására –, valamint a Forma-1 kezdeményezésére a múlt hétvégi szezonnyitó Osztrák Nagydíj rajtja előtt a versenyzők jelezték rasszizmusellenes kiállásukat – 14-en térdeléssel, hatan egyszerűen az ezt mutató póló viselésével. Charles Leclerc és Max Verstappen a verseny előtt a Twitteren azt írták, hogy a térdelés helyett a cselekvésben hisznek.

Az állva maradók – Antonio Giovinazzi, Charles Leclerc, Kimi Räikkönen, Carlos Sainz, Max Verstappen és Danyill Kvjat – közül az Alpha Tauri orosz versenyzője elmondta, miért döntött így:

„Amikor felvetették a térdelést a rasszizmus elleni gesztusként, én nem igazán értettem. Hogy miért? Mert szembemegy az orosz mentalitásommal, mi csak a haza, a zászló és Isten előtt hajtunk térdet”

– mondta Kvjat az orosz 1TV-nek. A fiatalember végül minden felforgatót, rasszizmust kiáltót megnyugtatott és közölte:

„De a versenyzők között megvan az egység a rasszizmus ellenzése terén, ezt ki is fejeztük azzal, hogy End Racism (“Vessünk véget a rasszizmusnak”) feliratú pólót viseltünk a futam előtt.”

 

(Elemi.hu, Index.hu és 888.hu nyomán Szent Korona Rádió)

Nemzetipolo.hu – 23 éve, tisztán magyar alapanyagokból készült hazafias ruházat
– A Szent Korona Rádió támogatója (X)