A Várba költözik vissza a Szent Korona jövőre

A Szent Korona Rádió információ szerint a Budavári Királyi Palotába, a semmiből újjáépülő Szent István-terembe költöztetnék a Parlamentből a Szent Koronát a koronázási jelvényekkel együtt a jövő év folyamán.

Korábban is felmerült a Szent Korona és a hozzátartozó koronázási jelvények (a palásttal együtt) budai várba költöztetése, de akkor még úgy nyilatkoztak, hogy ez a kérdés “nem aktuális”. Információink szerint viszont az ügy most időszerű, és szinte biztos, hogy a Várba költözik vissza a Szent Korona, a második világháború előtti, hagyományos őrzési helyszínére. A Szent István-teremnek elkészülésének ideje 2021. tavasza. Az is felmerült információink szerint, hogy időszakosan ki lenne állítva továbbra is a Parlamentben, a Várban (egyéb termekben) és talán más, méltó helyszíneken.

A Szent István-terem korabeli fényképen

Tény, hogy a Szent Korona sem egy múzeumba, sem a Parlament épületébe nem való, mert nem egy kiállítási darab, nem egy turisztikai látványosság. Hagyományosan elzárva tartották a köz elől, és csak nagy ritkán volt látható, általában csak koronázáskor. Az utolsó koronázási ceremóniáról készült archív felvétel:

A nulláról újjáépülő Szent István teremről ide kattintva olvashat. A várható látogatási rendről nincsen információnk, vélhetően döntés sem született még az ügyben.

(Szent Korona Rádió)

Nemzetipolo.hu – 23 éve, tisztán magyar alapanyagokból készült hazafias ruházat
– A Szent Korona Rádió támogatója (X)